Johan Kristoffersson med pappa Tommy. Foto: Sören Emmervall

Se Kristofferssons mäktiga avslutning

Uppdaterad
Publicerad

Den överlägsne VM-ledaren Johan Kristoffersson vann sin tredje raka seger i Loheac, Frankrike, efter en våldsam slutforcering där han avgjorde på det sista varvet och tog hem segern på ett spektakulärt sätt och drygade ut ledningen i rallycross-VM.

Det såg besvärligt, för att inte säga omöjligt, ut när Kristoffersson låg fyra ut på det sista varvet men med perfekt tajming tog han sig förbi ledande Andreas Bakkerud i det extremt täta racet och vann sin sjunde delseger för året.

– Det var en stressig final och jag bestämde mig för att ta jokern (en obligatorisk extrarunda) tidigt men det var besvärligt att veta när de andra skulle ta jokrarna och många förare var i vägen men jag lyckades komma förbi först Solberg och sedan Bakkerud med minsta möjliga marginal, säger en tagen Kristoffersson i SVT Sports sändning. Han tog jokern på det andra varvet.

Loppet var spännande för de runt 40 000 (80 000 under hela helgen) som hade löst entrébiljett i Bretagne.

– Det är hur han vinner som är grejen, att han är så stark mentalt. Han är världens bästa rallycrossförare genom tiderna, säger SVT Sports expert Jonas Kruse efter insatsen.

Bakkerud kände lukten av seger

Bakkerud var så nära att han kunde lukta sig till segern innan Kristoffersson satte in den enorma slutforceringen som vände på kuttingen. 

– Det var tufft att svälja det här. Jag ledde i fem varv (av sex) men kunde ändå inte vinna trots att jag kunde känna lukten av segern men jag gjorde mitt bästa, säger Bakkerud som även är tvåa totalt efter åtta deltävlingar (av tolv), 59 poäng efter Kristoffersson (en delseger ger 30 poäng).

Kristoffersson vann tre av fyra kvalheat. I den första semifinalen stod svensken i pole position följt av tre andra svenska förare.

– Jag får erkänna att jag befinner mig i en position där jag kan ta större risker, sa Kristoffersson inför semifinalen.

Mattias Ekström fick en kanonstart i semin och passerade direkt Kristoffersson och behöll ledningen ända in i mål. Kristoffersson behöll andraplatsen, vilket gjorde att han fick andra ledet av de sex som körde finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.