Rallysegraren firade inte: ”Har varit en tuff helg i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Rovanperä, 21, vann Svenska rallyt. Men efter målgång på den sista sträckan ställde han inte sig på biltaket och firade, som man brukar.

– Det har varit en tuff helg för folket i Ukraina, säger han i SVT:s sändning.

Segern var den unge finländarens tredje i karriären, men på grund av den ryska invasionen av Ukraina var han samlad då han klev ur bilen för sista gången.

– Jag kände inte för att fira så mycket. Det har varit en tuff helg för folket i Ukraina. Jag hoppas de har styrka och hopp i de här svåra tiderna, säger finländaren.

Svenska rallyt 2022

Rovanperä vann Svenska rallyt med 22 sekunders marginal före belgaren Thierry Neuville och 30 sekunder före landsmannen Esapekka Lappi.

Oliver Solberg slutade sexa i rallyt som avgjordes i Umeåtrakten.

Efter två VM-deltävlingar av säsongens totalt 13, leder nu Rovanperä förarmästerskapet 14 poäng före Thierry Neuville. Sébastien Loeb som ej kör alla tävlingar är trea, 19 poäng bakom Rovanperä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt 2022

Mer i ämnet