Robert Dahlgren firar sin andra seger. Foto: TT Nyhetsbyrån

Robert Dahlgren dominerade i STCC-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Det var Robert Dahlgrens helg när STCC hade säsongsdebut på Ljungbyheds Motorbana. Snabbast kvaltid, två segrar, en tredje plats och totalledare efter första tävlingshelgen.

– Jag känner mig otroligt glad, säger han till SVT Sport.

Det var fortfarande publiklöst när STCC startade sin säsong på nya banan Ljungbyhed. 13 bilar kom till start och i mästaren Rob Huffs frånvaro kunde dubble STCC-mästarens Robert Dahlgren ta ett grepp om mästerskapet från start.

Redan på kvalet på fredagen visade han att teamet gjort sin hemläxa och landade snabbaste tid i både kval 1 och 2. Det gav Dahlgren pole position i de båda första loppen, en fördel han inte var sen att utnyttja. Han ledde från start till mål i båda loppen och kunde vinna ohotad.

Bakom Dahlgren visade stallkamraten Mikaela Åhlin-Kottulinsky att hon också vill vara med och slåss i täten. En fräck omkörning i första kurvan i det första loppet gav henne en andraplats framför Oliver Söderström och Tobias Brink.

Söderström och Brink körde i varandra ett par varv före mål men efter protest och jurybeslut friades Söderström från ansvar och kunde knipa tredjeplatsen.

Bärga andra platsen

I det andra loppet klarade Brink att hålla de anstormande utmanarna bakom sig och kunde bärga andraplatsen bakom Dahlgren.

I det tredje loppet startade fältet med omvänd startordning. Mattias Andersson gjorde en kanonstart och kunde gå till ledning från tredje rutan.

Dahlgren i åttonde rutan fick inte igång bilen till formationsvarvet och fick starta sist av alla bilar. Men han kom igen och efter andras avåkningar och Dahlgrens skicklighet hamnade han till slut trea.

– Vi hade en fantastisk helg. Häftigt med ny bana. Hysteriskt tredje race. Jag känner mig otroligt glad. Vilket jobb teamet har gjort, säger han.

Både Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Tobias Brink fick problem i sista racet. Brink fick gå i depå och hamnade till slut sjua och Åhlin–Kottulinsky blev påkörd på det tolfte varvet av Andreas Ahlberg och tvingades bryta.

– Stark helg, men tråkigt att avsluta som vi gjorde, säger Åhlin-Kottulinsky.

Punktering i starten

För Hannes Morin kunde serien ha börjat bättre. I första racet fick han tekniska problem redan på första varvet. Och i det andra drog han iväg för tidigt. Tjuvstarten gav honom 20 straffsekunder. I starten på den tredje körde han in i Robin Knutsson som inte kom iväg. Punktering för Morin och den dan var helt förstörd.

Nästa tävlingshelg avgörs på Robert Dahlgrens hemmaarena Skellefteå Drive Center om två veckor.

Ställningen efter första helgen

1) Robert Dahlgren – 60 poäng

2) Oliver Söderström – 43

3) Tobias Brink – 43

4) Mattias Andersson –40

5) Mikaela Åhlin–Kottulinsky – 35

6) Hugo Nerman – 29

7) Mikael Karlsson – 29

8) Andreas Dahlberg – 27

9) Isac Aronsson – 24

10) Rasmus Hedberg – 21

11) Robin Karlsson – 14

12) Hannes Morin – 5

13) Albin Wärnerlöv – 5

Källa: STCC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.