Felix Rosenqvist blir stallkamrat med regerande mästaren Scott Dixon i Indycarserien Foto: Johan Ejeborg.

Rosenqvist första Indycar-svensk efter Kenny Bräck

Uppdaterad
Publicerad

27-årige Felix Rosenqvist är klar för mästarstallet Chip Ganassi Racing och blir stallkamrat med regerande mästaren Scott Dixon från Nya Zeeland.

– Det största som hänt i min karriär än så länge, säger Felix som idag presenterades som ny förare i serien vid en presskonferens i Texas.

Felix Rosenqvist tar nästa stora steg i karriären. 27-åringen lämnar Formel E-VM för Indycar. I och med flytten blir han stallkamrat med regerande mästaren Scott Dixon.

Inte sedan Kenny Bräck gjorde en tillfällig comeback 2005 i Indy 500 har någon svensk tävlat i Indycarserien. Bräck vann klassikern 1999 och tidigare var en av seriens stora stjärnor. Han skadades svårt i en krasch på Texas Speedway 2003.

Det är en dröm som går i uppfyllelse för den svenske stjärnföraren som haft en imponerande racingkarriär. Europamästare i Formel 3, dubbel vinnare av Macaos GP, det inofficiella världsmästerskapet för Formel 3, Indy Lights, DTM och nu senast formel E-VM där Rosenqvist var i ledningen under första delen av säsongen.

”En dröm”

Rosenvist testade för Chip Ganassi redan 2016 när han tävlade i Indy Lights. Svensken var snabb i rookietestet och inför fjolårssäsongen blev det ytterligare ett test.

– Jag har haft bra kontakt med teamet sen dess och nu var tajmingen perfekt, förklarar han.

Svensken ser fram emot de nya utmaningarna.

– Att komma till USA att få köra för Chip Ganassi är stort. Jag satt ju hemma och kollade i tevesoffan när namn som Kenny Bräck och Scott Dixon körde för stallet. Nu är jag där själv vilket är en dröm. Det är ju en utmaning i sig att få tävla på de här fantastiska banorna, framför allt ovalerna är häftiga, fortsätter Felix.

”Lövis” ett finger med i spelet

Tveklöst har Stefan ”Lövis” Johansson haft med ett finger i spelet. Han är manager för såväl Rosenqvist som Dixon.

– Scott har kört 18 år i serien och jag har inte kört någonting här. Jag förväntar mig att jag kommer att lära mig mycket av Dixon, framför allt i början av året. Kan jag slå honom då och då så är det självklart inte fel. För det tror jag att jag kommer att göra, säger Felix.

Juvelen i kronan är förstås Indy 500 som är världens största enskilda idrottsevenemang. Runt 350 000 åskådare ser loppet på plats i Indianapolis.

– Det är verkligen det stora racet i serien. Just nu känns det bara knäppt att man ska vara med där.

Säsongspremiären avgörs med stadsloppet i St.Petersburg, Florida 10 mars.

Arkiv: SVT:s reportage från november 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.