Felix Rosenqvist. Foto: Bildbyrån

Felix Rosenqvist om otäcka kraschen: ”Jag hade definitivt tur”

Uppdaterad
Publicerad

”Jag hade definitivt tur”, konstaterar Felix Rosenqvist efter en dramatisk krasch redan på det första varvet i Indycarloppet i Pennsylvania.

Will Power vann loppet, som kortades på grund av dåligt väder.

Efter olyckan fördes svensken till sjukhus, där han efter läkarkontroll slapp bli inlagd.

”Fick just lämna sjukhuset”, skriver han på Twitter , uppenbarligen lättad. ”Jag hade definitivt tur som kom undan utan allvarligare skador efter att ha hälsat på där i skyddsstängslet”.

”Jag har lite ont i ryggen och en del huvudvärk men känner mig i övrigt ok”, tillägger Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Och mentalt är han redan tillbaka vid ratten. ”Jag ser fram emot att vara tillbaka i bilen igen på Gateway om några dagar”, säger han, syftande på nästa tävling, i Illinois på lördag.

I pressmeddelandet uttrycker han också glädje och lättnad över att samtliga övriga fyra förare – Alexander Rossi, Takuma Sato, Ryan Hunter-Reay samt James Hinchcliffe – som var inblandade i kraschen klarat sig utan skador.

Felix Rosenqvist fick bryta efter en jättekrasch redan på det första varvet på Indycar-tävlingen på Pocono Raceway. Foto: Bildbyrån

Fem bilar

Totalt var alltså fem bilar inblandade i olyckan på Pocono-banan i Pennsylvania. Sato var den som utlöste händelsekedjan genom att köra in i Rossis bil. Japanens bil studsade sedan tillbaka ut på ovalbanan och träffade Rosenqvists, som i mycket hög hastighet trasades sönder längs med stängslet och sedan slog i marken.

Tv-bilderna visade hur svensken satt kvar i sin bil medan räddningspersonalen kom fram till honom. Efter någon minut kunde Rosenqvist ta sig ur bilen och såg ut att själv kunna gå av banan.

Rosenqvist vårdades först vid banans sjukstuga.

– Jag kan bara säga att han inte har några livshotande skador, sade tävlingsläkaren Geoffrey Billows i Viaplays tv-sändning, efter beslutet att låta kontrollera honom på sjukhus.

På ovalbanor kan hastigheter upp till 370 kilometer i timmen förekomma.

Kritiserad bana

Felix Rosenqvist kör sitt första år i Indycar, en av USA:s största bilsportserier. Svensken ligger på nionde plats i sammandraget och kom på andra plats i förra loppet i Ohio i juli, vilket är hans bästa placering hittills.

Marcus Ericsson, den andra svensken i Indycar, var inte inblandad i den stora olyckan. Han slutade tolva i det avkortade loppet, och ligger sammanlagt på plats 15.

Pocono-banan har tidigare kritiserats för att vara för farlig att köra. Så sent som i fjol inträffade en mycket svår olycka på banan då föraren Robert Wickens skadades allvarligt efter att ha kört på en medtävlares bil. Wickens bil flög in i säkerhetsstängslet och snurrade runt flera varv i väldigt hög hastighet. Kanadensaren sitter efter olyckan i rullstol.

Det var Wickens plats i Schmidt Peterson Motorsport-stallet som Marcus Ericsson fick ta över i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.