• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalle Rovanperä fick fira tillsammans med kartläsaren Jonne Halttunen. Foto: SVT

Rovanperä skrev rallyhistoria – yngste världsmästaren genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Rovanperä hade chansen att skriva rallyhistoria i Nya Zeeland.

22-åringen från Jyväskylä i Finland tog den och blev historiens yngste världsmästare efter seger i Nya Zeelands VM-rally.

– Det är en stor lättnad efter en så bra säsong. Äntligen är vi här, säger Rovanperä till wrc.com.

Toyotaföraren Kalle Rovanperä avslutade dessutom med att vinna sista sträckan, powerstage, och därmed hade tabelltvåan Ott Tänak ingen chans att komma ikapp Rovanperä i jakten på VM-titeln trots att två tävlingar återstår.

Oliver Solberg slutade femma i tävlingen och tog dessutom två sköna bonuspoäng på powerstage.

Resultatet är hans tangerat näst bästa i WRC-sammanhang.

”Det har inte varit en perfekt helg, men att åka härifrån med en femteplats är riktigt positivt. Vi tar med oss mycket erfarenhet”, skriver Solberg på Twitter.

Det var glädjetårar vid prisutdelningen där pappa Harri – själv framgångsrik VM-förare – fick krama om sin son. Underbarnet som gjorde sin första rallytävling som 11-åring och som därefter har fått rallyvärlden att häpna.

Sex segrar hittills under säsongen (åtta totalt) och framtiden ser fantastisk ut för sportens nya storstjärna.

Teamkollegan – den åttafaldige världsmästaren Sébastien Ogier – var en av de tidigaste gratulanterna. Den franske superstjärnan vann ifjol och den här gången såg han till att bädda för Rovanperäs succé genom att bli tvåa före Tänak.

SVT Sports expert Jonas Kruse imponeras stort av den förste finländske världsmästaren på 20 år.

– Det är helt makalöst gjort. Han har tagit sex segrar och han har gjort det på alla underlag. Det här är början på något långt och framgångsrikt. Frågan är bara hur många titlar han kommer att ta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.