Rovanperä i ledning i Kroatien Foto: Toyota Gazoo Racing

Rovanperä i ledning inför avgörandet – kamp om tredjeplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Rovanperä har under lördagen försvarat sin ledning i kroatiska VM-rallyt. 21-åringen är på väg mot säsongens andra seger. Inför söndagens fyra avslutande sträckor har han en ledning på 19,9 sekunder efter att ha avslutat med en sträckseger.

– Det var en bra sträcka – full fart, konstaterade rallyledaren glatt efter målgång.

Kalle Rovanperä imponerade stort igår med sex av åtta möjliga sträcksegrar och hade ett försprång på en minut och 23 sekunder inför lördagens sträckor. Rovanperä behöll inledningsvis under lördags- förmiddagen sitt försprång på över en minut i totalen. Men på sträcka 11 fick han tidigt punktering på vänster framdäck och tappade mer än 50 sekunder på den drygt 15 kilometer långa sträckan.

Tänak jagar säsongen första pallplats

Samtidigt slog jagande Ott Tänak till med en kanontid, sträckseger med drygt 18 sekunders marginal till näst snabbaste förare. Tänak hade då plötsligt bara 18,2 sekunder upp till ledande Kalle Rovanperä.

Vid lunchuppehållet hade Tänak krympt avståndet ytterligare och 16,8 sekunder skiljer nu toppduon åt inför eftermiddagens fyra sträckor. Craig Breen är trea 32,3 sekunder bakom Tänak.

– Ott har varit riktigt snabb idag så jag tror att det kommer att bli en knepig eftermiddag, men vi får se vad vi kan göra. Det är också viktigt för oss att ta poäng, så vi måste vara smarta, säger Rovanperä till WRC.

Breen hade en stabil förmiddag utan större misstag men hade tur på sträcka tolv där han missade en bromspunkt i en hårnål och gled av vägen, men lyckades precis undvika både ett staket och en mur. Även Esapekka Lappi hade problem på exakt samma ställe.

Dragkamp om tredjeplatsen

Rovanperän bevakade sin ledning under eftermiddagens två första sträckor, 14,8 sekunder före Ott Tänak. I o med sin sträckseger på avslutande sträckan drygade han på nytt ut sitt avstånd.

Bakom toppduon har det hela dagen pågått en intensiv kamp tredjeplatsen mellan irländaren Craig Breen och Thierry Neuville. Fjärdeplacerade Neuville gick ut på eftermiddagen 26,2 sekunder efter Craig Breen men inför avslutningen i morgon är det endast 4,9 sekunder mellan de två konkurenterna.

Oliver Solberg tvingades bryta för dagen efter att ha kört av vägen på dagens första sträcka.

Söndagens etapp innehåller endast fyra sträckor på totalt drygt 54 kilometer.

Följ avslutningen av kroatiska VM-rallyt direkt i SVT

Söndag 24 april

08.30 – 09.30 SVT2/Play Rally-VM Kroatien

Sträcka 18 Zagorska Sela – Kumrovec 1, 14,09 kilometer. Första genomkörningen på vad som senare är rallyts Power stage.

13.00 – 14.30 SVT1/Play Rally-VM Kroatien

Sträcka 20 Zagorska Sela – Kumrovec 1, 14,09 kilometer. Körs för andra gången, rallyts sista sträcka. Dessutom Power stage med värdefulla bonuspoäng på spel.

Kommentatorer: Maria Wallberg & Jonas Kruse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.