Foto: TT Nyhetsbyrån

Indycar avgjort – ingen titel för Marcus Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson slutade nia i söndagens säsongsavslutning på Laguna Seca, Kalifornien och tappade från fjärde- till sjätte plats i totalen.

Felix Rosenqvist klättrade istället från tionde till åttonde plats i serien efter en fin fjärdeplats i det avslutande loppet.

Will Power blev mästare för andra gången.

En tredjeplats räckte för 41-åringen från Australien som tog sin första titel sedan 2014.

– Fantastiskt. Min fru sa till mig inför säsongen att jag skulle bli mästare och slå rekord i pole positions. Det gav mig kraft och jag lyckades göra precis just det, säger Power till Viaplay.

Ericsson nia i kvalet

Fjolårsmästaren Alex Palou tog en överlägsen seger i loppet före Josef Newgarden som svarade för en imponerande uppkörning från 25:e startposition.

Ericsson, som länge hade ledningen i mästerskapet, var nia i kvalet och fick kämpa hårt under loppet. Marcus hade flera täta närkamper men fick inte den utdelning han hoppats på.

– Det var tufft idag, jag gav allt men var inte tillräckligt bra. Jag är besviken över hur säsongen slutade, säger Ericsson i ett pressmeddelande.

Rosenqvist blev fyra

Segern i klassikern Indy500 var säsongens höjdpunkt och ger Ericsson mycket positivt att ta med in till nästa säsong.

Felix Rosenqvist visade återigen att han är en av de bästa förarna i serien när allt stämmer. Han blev fyra med mersmak från åttonde startpostion.

– Vi försökte verkligen i loppet. Jag kanske skulle varit lite mer aggresiv i samband med en omstart.Det kostade nog en pallplats idag då jag hade en riktigt bra bil, säger Felix i ett pressmeddelande.

Rosenqvists framtid i serien är oviss. Teamet Arrow McLaren SP har ännu inte bekräftat hur uppställningen blir 2023.

Tvist kan avgöra

Ett stort frågetcken är var Palou kommer att köra nästa säong. Spanjoren har skrivit på ett kontrakt för Rosenqvists stall där Pato O`Ward och Alexander Rossi redan är klara för 2023.

Men Palous nuvarande team, Ganassi Racing, har stämt spanjoren då de menar att de har ett gällande kontrakt för 2023. Var Rosenqvist kommer att köra nästa säsong kan alltså avgöras i rätten.

Efter Linus Lundqvists överlägsna seger i Indy Lights kan det faktiskt bli tre svenskar i serien kommande säsong. 23-åringen är en het snackis i ”silly season”. Ett stipendium i förstapris ger Lundqvist en språngbräda in mot serien. Återstår att se om teamet HMD Motorsports kan få till en styrning för svensken.

MER MOTORSPORT: Linus Lundqvist efter totalsegern i Indy Lights: ”Helt galet” (10 september 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Linus Lundqvist Racing

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.