Michael Schumacher firar en GP-seger under säsongen 2000. Foto: TT Nyhetsbyrån

Schumacher dominerade F1 under guldåren

Uppdaterad
Publicerad

Michael Schumacher hade en sagolik F1-karriär och anses av många som den störste inom motorsporten någonsin. Men han fick också en del kritik under sina guldår.

Den 45-årige tysken tog fler vinster och titlar än någon annan i formel 1-historien. Han tog sju VM-titlar och vann 91 av de 300 GP-lopp han körde. År 2002 var han på pallen i samtliga race och statistiskt står han i en klass för sig inom formel 1.

Ännu bättre gick det 2004 när han med sin Ferrari tog 13 segrar varav sju i rad. Den sviten slogs av en annan tysk i år när Sebastian Vettel tog 13 segrar varav nio i rad. Vettel är bara 26 år och hotar Schumachers hittills överlägsna F1-statistik.

Schumachers olycka

Cyklade runt banan

”Schumi” inledde sin karriär på Kerpten Kart Track i Köln där hans mor jobbade i cafeterian.

Han gjorde F1-debut 1991 för Jordan-stallet när han sent fick ersätta belgaren Bertrand Gachot, som dömts till fängelse.

Debuten skedde på Spa-banan i Belgien, som han tidigare bara cyklat runt. Han kvalade in som sjua och flera stall fick upp ögonen för talangen. Benetton värvade honom direkt och tre år senare tog Schumacher sin första VM-titel.

Han hade ett speciellt förhållande till Spa-banan, där han radade upp seger efter seger. Och om det regnade hade han en klar fördel. Schumacher var överlägsen på blöta banor.

Prejade Villeneuve

– I början av min karriär blev det direkt mycket fokus på mig. Det innebar stora krav och en enorm press som var svår att hantera, sa Schumacher i en intervju i fjol.

Hans guldår inom F1 var inte bara en dans på rosor. Schumacher anklagades flera gånger för att vara osportslig. 

Han krockade med Damon Hill 1994 vilket troligen avgjorde mästerskapet då. 1997 försökte han flera gånger preja Jacques Villeneuve av banan och fansen rasade 2002 när Ferrari beordrade brassen Rubens Barrichello att ”skänka” Schumi en orättvis seger i Österrike.

Tyskens styrka var att få alla i sitt team att jobba helhjärtat mot samma mål och att ge snabb och givande feedback. 2006 blev det liv igen när han försökte stoppa konkurrenterna i Monaco genom att stanna sin bil i den näst sista kurvan i slutminuten i kvalet.

”Störste F1-föraren”

Han gjorde comeback 2010. 

– Jag var borta från racing i tre år och kände mig fri. Jag har kunnat ladda om batterierna och kan nu njuta och vara mer öppen, utan att tappa fokus.

Framgångarna uteblev och det blev bara en pallplacering innan han la av för gott 2012. 

– Jag tycker att han är den störste F1-föraren det här årtiondet, sa förre stallchefen i Mercedes, Ross Brown, när Schumacher plockade av ratten för sista gången.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schumachers olycka

Mer i ämnet