Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se hemmafavoriten Neuvilles krasch – ledningen försvann i ett dike

Uppdaterad
Publicerad

Ott Tänak leder det belgiska VM-rallyt efter en intensiv dag på det belgiska asfaltsvägarna, där huvudkonkurrenten i segerjakten, Thierry Neuville, krashade bort sig på dagens näst sista sträcka.

Hemmafavoriten och fjolårssegraren Thierry Neuville imponerade stort under dagen och hade en ledning på över 18 sekunder med två sträckor kvar att köra. Men drygt sex kilometer in på sträcka 15 var olyckan framme.

En sen inbromsning gjorde att Neuville kom för snabbt in i en skarp sväng med grus i, understyrde av och ned i diket där han dessutom träffade en stolpe. Neuville och kartläsare Martijn Wydaeghe klarade sig oskadda och kom upp på vägen men bröt senare på sträckan.

– Jag lider med Neuville, tungt för honom som fram till dess hade kört briljant på hemmaplan och det kändes som att han hade full koll på läget, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Tidigare under dagen hade Craig Breen tvingats bryta efter en rullning på SS10.

Tänak jagar andra raka segern

Ott Tänak som vann senast i Finland, inledde dagen som tvåa, bevakade sin pallplats under hela dagen och efter att teamkamraten Neuville brutit leder estländaren nu rallyt inför söndagens fyra avslutande sträckor.

Tänak har ett förspång på 8,2 sekunder till tvåan Elfyn Evans, Esapekka Lappi trea 1:09.8 bakom.

Solberg avancerade

Oliver Solberg hade var sjua inför dagen men avancerade under lördagsetappen till en fjärdeplats totalt. Han hade lite problem med bilen som understyrde på förmiddagen på de smala och tekniska partierna men efter byte av differential fram på servicen flöt det på bättre.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Oliver Solberg berätta om att ligga fyra i Belgien och tankarna inför avslutningen på söndagen. Foto: Hyundai Motorsport

Solberg hade en spännande sekundfajt med Adrien Fourmaux under hela dagen. Ett tag var det bara 1,5 sekund som skiljde de två åt. Men inför morgondagen är det fördel Solberg, fyra 14,3 sekunder före femte placerade Forumaux som drog på sig ett tidstillägg under eftermiddagen pga sen ankomst till sträcka 15.

– Jag trodde inte att jag skulle hålla fajten så bra eftersom jag vet att han är bra på asfalt. Men jag är väldigt nöjd, säger Solberg.

Så sänder SVT från sista dagen av belgiska VM-rallyt

Söndag 21 augusti:

SVT1/Play, 09.30-10.30

SVT2/Play, 13.00-14.30

Kommentator: Maria Wallberg

Expert: Jonas Kruse

Reporter (på plats): Johan Hedlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.