Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Annie Seel om Dakarrallyt i Saudiarabien och sportswashing: ”Klart att de vill tvätta upp sitt land”

Uppdaterad
Publicerad

Dakarrallyt avgörs inte i Dakar utan i Saudiarabien.

Svenska kartläsaren Annie Seel gör sin tionde start i tävlingen och resonerar kring just tävlingsplatsen och diskussionen kring sportswashing.

– Det är klart att de vill tvätta upp sitt land. De vill ha hit turismen och det ska man inte blunda för, säger hon.

– Förra året när jag fick min första start här så tänkte jag väldigt mycket på att man flyttade hela Dakar-rallyt hit och då har man fått förändra en del strukturer i det här samhället, till exempel att kvinnor ens fick köra bil överhuvudtaget. Då tänker jag att det är en positiv förändring, säger Annie Seel till SVT Sport.

Svenskan, som gör sin tionde start i tävlingen, menar att man inte kan blunda för vad landet vill åstadkomma genom att arrangera Dakar-rallyt.

– Sen var jag här och tävlade i våras igen och vann den första helkvinnliga rallytävlingen här nere och då känns det som att hela federationen bakom det här och det har ingenting med Dakarrallyt att göra. Och att regeringen står bakom det här, det är klart att de vill tvätta upp sitt land. De vill ha hit turismen och det ska man inte blunda för.

Hör Annie Seels tankar i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.