Det har hettat till mellan Lewis Hamilton (till vänster) och Max Verstappen när F1 ska avgöras med bara tre tävlingar kvar. Foto: TT

Segraren Hamilton anmäler Verstappen

Uppdaterad
Publicerad

Lewis Hamilton vann Brasiliens GP i Sao Paulo i söndags kväll. Trots segern lämnar nu Hamiltons stall Mercedes in en protest mot Verstappens körning. Det hettar till i F1 inför de avslutande tre tävlingarna.

Det var på det 48:e av 71 varv som incidenten inträffade. Hamilton försökte gå förbi och bägge bilarna hamnade utanför banan. Redan under loppets gång reagerade Mercedes på händelsen och tyckte att den skulle beivras, men fick avslag.

– Jag bromsade sent och däcken var slitna men jag försökte försvara mig, sade Verstappen.

Elva varv senare lyckades Hamilton passera och vann loppet före Verstappen. Med hjälp av nya kamerabilder från Verstappens cockpit har Mercedes fått fram ny information, vilken inte var känd under loppet, och kan enligt artikel 14.1.1 i tävlingsreglerna lämna in en protest.

”Skrattretande att Verstappen inte bestraffades”

”Mercedes kan bekräfta att man på basis av nya bevis lämnat in en anmälan efter en incident på 48:e varvet i fjärde kurvan mellan bil 44 och bil 33”, skriver Mercedes i ett uttalande.

Under loppets gång ville Mercedes ha fem sekunders tillägg på Verstappen. Det finns olika typer av bestraffningar för den här typen av förseelser. Det kan exempelvis bli tidstillägg och nedflyttning i startled.

– Egentligen spelar det ingen roll om Max fick ett straff eller ej för det blev ju det resultat som jag behövde, sade Hamilton om incidenten efter loppet.

Mercedeschefen Toto Wolff var desto mer upprörd.

– Det är skrattretande att Verstappen inte bestraffades, sade österrikaren.

Det återstår tre tävlingar av årets F1-säsong och Verstappen leder med 14 poäng före Hamilton (varje seger är värd 25 poäng). I fredags diskades Hamilton från kvalet på Interlagos i Sao Paulo efter att ha hans bakvinge inte följt reglementet. Under lördagen bötfälldes Verstappen med en halv miljon kronor för att ha vidrört Hamiltons Mercedes när den stod parkerad efter kvalet.

Nästa tävling sker i Qatar den kommande helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.