Foto: Oliver Solberg Media office

Ny WRC-chans för Oliver Solberg

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg är klar för ny VM-tävling i WRC.
– Det är fantastiskt att vara tillbaka.  Arctic Rally Finland känns som längesen men ända sedan jag korsade mållinjen i den tävlingen har jag hoppats på att få en ny möjlighet att köra WRC-bilen, säger Oliver Solberg i ett pressmeddelande.

19-årige Solberg slutade sjua i WRC-debuten i Arctic Rally i finska Rovaniemi i februari och får nu åter förtroendet att köra i WRC, den högsta klassen, i det italienska VM-rallyt på Sardinien 3-6 Juni.  

– Jag vet att Sardinien kommer att bli en knepig tävling – Jag minns det från förra året. Det är bra att jag har lite kunskap om tävlingen, OK det finns några nya vägar som några av killarna kanske kört, men jag har en uppfattning om vad som väntar. Och efter Arctic har jag en riktigt bra uppfattning om bilen, berättar Solberg i pressmeddelandet.

Och fortsätter.

– Målet för mig är det samma som i Finland – att samla så mycket erfarenhet som möjligt. Det är en fantastisk möjlighet att få köra bilen igen, berättar Solberg.

Uppskruvade förväntningar
– Infasningen till WRC för Oliver börjar nu på allvar, det här är jättekul för honom att han på nytt får chansen.  Han gjorde det overkligt bra senast och visade med sin fart och åttondeplats att det ej var för tidigt, vilket jag inledningsvis var orolig för. Jag hoppas att han nu får bra förutsättningar med test inför rallyt. Förväntningarna är uppskruvade på Oliver efter hans succédebut, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Solberg körde deltävlingen på Sardinien i fjol, då i WRC3. Han var länge med och fajtades om segern i WRC3 och en topplacering total men ett dikesbesök grusade segerchanserna.

– Jag trivdes bra på Sardinien i höstas, vägarna passade mig bra. Ett lite misstag förstörde för en topplacering då, men jag lärde mig mycket och erfarenheten tar jag med mig när vi åker dit igen,  säger Solberg som blev 6:a i WRC3 på Sardinen ifjol.

Jagar VM-poäng i WRC2 i Portugal
Innan nästa WRC-styrning väntar närmast VM-deltävlingen i Portugal, 20-23 Maj, där Oliver startar med teamets R5-bil i WRC2. Det är hans första start i år i WRC2 där han kör för VM-poäng, under premiären i Monte Carlo körde Solberg ej om poäng.

– Alla de bästa WRC2-förarna ser ut att komma till start i Portugal, så jag förväntar mig tuff konkurrens. Erfarenheten är fortfarande viktigast för mig, men jag hoppas kunna vara med och slåss om en pallplats.

Långsiktig tävlingsplan
Expert Jonas Kruse gläds åt Solbergs kommande VM-utmaningar i både WRC2 och WRC men hoppas samtidigt på en tydlighet i tävlingsschemat framöver.

– Huvudmålet från början var ju att vinna WRC2 i år för Oliver Solberg. Frågan är nu, är detta inte längre målet?

Missförstå mig inte, jag unnar verkligen Oliver chansen i WRC men jag hoppas att det finns en tydlig och långsiktig tävlingsplan och målbild för vilka tävlingar han ska köra i respektive mästerskap. Detta för att kunna fokusera och ge arbetsro, säger Kruse och fortsätter.

– Han kan absolut köra i båda mästerskapen men det krävs en tydlig plan för säsongen och kontinuitet, eftersom det också handlar om att utbilda och skaffa sig så mycket erfarenhet som möjligt. Speciellt i WRC-bilen på olika underlag i förberedelsen inför en full WRC-satsning framöver, förhoppningsvis redan nästa år.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Oliver Solbergs väg till toppen – från crosskart till VM-rally Foto: SVT/Bildbyrån

SVT sänder från hela Rally-VM se nedan hur vi sänder från de kommande två VM-deltävlingarna.

Portugisiska VM-rallyt
* TV-kanal meddelas senare se tider för sändningarna i SVT Play

Fredag 21/5

1530-1630 SVT Play: SS6 Arganil 2
2000-2100 SVT Play: SS8 Lousada

Lördag 22/5

0900-1000 SVT Play: SS9 Vieira do Minho 1
1530-1630 SVT Play: SS12 Vieira do Minho 2)
2000-2100 SVT Play: SS15 SS15 Porto-Foz

Söndag 23/5

0930-1030 SVT Play: SS18 Fafe 1
1300-1430 SVT Play : Power stage, SS20 Fafe 2
 

Italienska VM-rallyt 3-6/6
* TV-kanal meddelas senare se tider för sändningarna i SVT Play

Lördag 5/6

08:00-09:00 SVT Play: SS9 Coiluna – Loelle 1
10:30 – 11:30 SVT Play: SS11 Coiluna Loelle 2

Söndag 6/6

08:30 – 09:30 SVT Play: SS18 – Aglientu – Santa Teresa 1
12:00 -13:30 SVT Play: Power stage, SS20 – Aglientu – Santa Teresa 2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer