Foto: Bildbyrån

Solberg inte med i kroatiska rallyt: ”Jag har frågat teamchefen varför”

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige rallyföraren Oliver Solberg gjorde en succédebut i den högsta klassen WRC tidigare i år.

Men i det kroatiska rallyt som pågår nu får han inte köra alls.

– Jag har frågat min teamchef också varför vi inte skulle dit, säger han i SVT:s Helgstudion.

Den svenske jättetalangen Oliver Solberg debuterade i den högsta klassen WRC tidigare i år och slog direkt till med en succéartad sjundeplats.

Trots det är han inte med i det kroatiska rallyt som pågår nu. Hans stall Hyundai skickade nämligen inga förare i klasserna under WRC.

– Jag har frågat min teamchef också varför vi inte skulle dit. Men det jag behöver är erfarenhet av asfalt. Eftersom jag är från Skandinavien så är jag van med grus och snö. Så det hade ju varit bra att vara där, men Hyundai prioriterade helt enkelt inte att köra den lägre klassen där, säger Solberg.

Inte klart med fler WRC-tävlingar

Det är inte klart om det blir några fler WRC-tävlingar i högsta klassen för svensken den här säsongen.

– Förhoppningsvis får jag köra någon VM-tävling igen, men det är inget som är klart. De har andra chaufförer i teamet där nu och de måste prioritera dem i år.

– Men jag har ett tvåårskontrakt och jag är den enda i Hyundai som har kontrakt över nästa år, så det är ju positivt.

Solberg kommer senare under året att köra WRC2 för sitt Hyundai. Han kommer bland annat att köra i nästa deltävling i Portugal och då inleda jakten på mästerskappoäng i WRC2.

– Det är ju en fantastisk fin tävling med kända Fafe-hoppet. Jag har aldrig åkt där förut och jag vet att det är sådana vägar så att de som har kört där förut kan väldig bra. Så det kommer att bli väldigt tufft men det är bara att ladda på så får vi se.

”Min dröm är att vinna VM”

SVT Sports expert Jonas Kruse tror att Solberg kan vara med och slåss om att bli världsmästare så tidigt som 2023 och det ser 19-åringen själv inte som omöjligt.

– Nästa år blir ju tufft, som han sade. Jag vet inte ens om jag kör alla tävlingar. Men förhoppningsvis kan jag vara med och fajtas. Det är många år kvar, jag är 19 år. Jag måste bara hålla mig på jorden och ta steg för steg.

– Mitt mål och min dröm är att vinna VM.

KLIPP: Därför gjorde Solberg succé i WRC-debuten (28 februari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.