Solberg i ledning i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg leder WRC2-klassen i VM-deltävlingen i Belgien efter fredagsetappens åtta sträckor.

– Vi hade en fantastisk första dag. Vi hade en plan för det här rallyt, att samla erfarenhet och få många mil i den nya bilen. Att leda med nästan tre minuter efter den första dagen är lite förvånande, säger Oliver Solberg i ett pressmeddelande.

Belgiska VM-rallyt, årets åttonde deltävling, en utmaning på svårkörda, smala asfaltsvägar med varierande grepp där minimala misstag kan få stora konsekvenser. Något många av toppförarna fick erfara under den inledande dagen, däribland fransmannen Adrien Fourmaux som krashade på sträcka tre.

Solberg kör i WRC2-klassen i Belgien och debuterar denna helgen med teamets helt nya bil som 19-åringen vart med och utvecklat under året. Dagens tävlingspremiär med bilen var första gången Solberg körde den på torr asfalt. Halvvägs genom dagen låg han på en andra plats i sin klass 22 sekunder bakom finländaren Teemu Suninen.

– Det har varit en rolig dag, det är mycket att ta in. Det är första dagen på torr asfalt och vi hade bara en dags test med nya bilen och mycket att lära, det blir bara bättre och bättre och vi lär oss nya grejer hela tiden så vi kör bara lugnt och fint nu, berättar Oliver Solberg vid lunchservicen.

Solberg övertog ledningen på sträcka sju

Under eftermiddagen var det flera av Solbergs konkurrenter som hade problem, däribland Suninen som tappade sin ledning. Ett besök på en åker resulterade i en punktering och en överhettat motor för Suninen som tvingades stanna flera minuter på dagens sista sträcka, och han rasade till tredje plats i totalen.

Samtidigt som flera av konkurrenterna hade problem så avslutade Solberg starkt och övertog ledningen i klassen på dagens sista sträcka, dessutom med en härlig känsla i bilen.

– Jag tycker att jag gjorde en fantastisk sträcka. Det är nog den bästa sträckan jag gjort på asfalt någon gång, säger Oliver i intervjun vid sträckslutet.

Inför morgondagens åtta sträckor leder Oliver Solberg med närmare tre minuters marginal till tvåan Jari Huttunen som fick fredagen förstörd på grund av en punktering på sista sträckan vilket kostade honom över två minuter i tappad tid. Solberg ligger även på en tiondeplats totalt i rallyt, samtliga klasser inräknade.

Kristensson tvingades bryta

Regerande juniorvärldsmätaren Tom Kristensson inledde starkt i WRC2 klassen och var väldigt nöjd med starten, på dagens andra sträcka hade han tredje tid bland R5-bilarna.

– Vi har en bra känsla! Nu vill vi behålla detta flowet och fokusera på en sträcka i taget. Riktigt fina vägar här i Ypres så jag har inget att klaga på, skrev Kristensson i sociala medier efter två körda sträckor.

Men under sena eftermiddagen stötte Kristensson och kartläsare David Arnhusiander dock på problem och duon tvingades bryta.

”Litet misstag med stora konsekvenser. Vi tvingas bryta med en skadad stötdämpare. Nu får vi ta och undersöka bilen i service för att se om det går att starta igen imorgon. Tråkigt slut på en annars grym dag” skriver Kristensson i sociala medier.

Lördagsetappen innehåller åtta sträckor, på totalt 119,92 fullfartskilometer.

Så sänder SVT från Belgiska VM-rallyt

Lördag 14/8

09:45-11:00 SVT1/SVT Play SS10 – 12.49 km

15:00-16:00 SVT2/SVT Play SS14 – 12.49 km

Söndag 15/8

0900-10:00 SVT1/SVT Play SS18 – 11.21 km

12:00-13:30 SVT2/SVT Play SS20 – 11.21 km

  •  Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Andersson (gästexpert)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.