Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Solberg inför asfaltspremiären i Kroatien: ”Mycket svårare än jag trodde”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon inleds VM-rallyt i Kroatien på shakedown, dagens fullfartsträning, noterade Oliver Solberg sjätte tid 1.54.8 på den 3.65 kilometer långa sträckan. Solberg var sexa senast i Svenska Rallyt och har längtat efter att få tävla igen.

– Det är fantastiskt, kul att äntligen få köra, säger Oliver Solberg till SVT Sport.

Kroatiska VM-rallyt var med ifjol för första gången, Oliver Solberg var då inte med och tävlade vilket gör att alla sträckor är helt nya för honom. 20-årige Solberg erkänner att sträckorna överraskade honom under rekognoseringen tidigare i veckan.

– Jag måste säga att det var mycket svårare än jag trodde, speciellt fredags sträckorna. De var riktigt krävande, mycket slagit och stygga vägar och mycket grus. Så det kommer nog att bli ganska tufft och intressant, speciellt när man aldrig kört på dem, säger Oliver Solberg till SVT Sport.

Totalt väntar 20 specialsträckor som körs över tre dagar med 291,84 fullfartskilometer

– Lördagssträckorna var riktigt snygga, mer original asfalt. Det finns allt här, snabbt, hårt, trångt, grus, slag….mycket jobb, konstaterar Solberg glatt.

Veckans tävling är tredje starten i rad för Solberg i Hyundais fabriksteam. I premiären tvingades han bryta efter tekniska problem med bilen, följde sedan upp med en sjätteplats i svenska rallyt.

– Man måste vara realistiskt och veta att allt kan hända och definitivt här, så jag måste vara smart. Farten har varit ganska bra på asfalt, Monte Carlo kan man ju inte räkna med. Jag hoppas att jag kan vara med och fajtas om kanske en topp-fem placering, men det är svårt att säga då det är första gången jag kör här mot de andra.

Sexa på shakedown

Under torsdagens shakedown, fullfartsträningen, noterade Solberg sjätte tid. Snabbast av alla var VM-ledaren Kalle Rovanperä 1.52.5, dock bara en tiondel före Solbergs teamkamrat Thierry Neuville.

Under första genomkörningen missade Solberg i ett vägbyte vilket kostade lite tid.

– Det var en fin sträcka, kul men jag missade i ett vägbyte och tappade två, tre sekunder. Det är så det är men det är bara att lära, konstaterade Solberg i mål på sträckan.

Fredagsetapp med åtta sträckor

Rallyt inleds i morgon. Fredagsetappen innehåller åtta specialsträckor på totalt 120,38 kilometer med transportsträckorna inkluderat har VM-förarna i morgon drygt 492 kilometer som väntar.

SVT direktsänder från kroatiska VM-rallyt from lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.