Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oliver Solberg:”Bland det häftigaste jag varit med om”

Solberg klättrar i Safarirallyt: ”Bland det häftigaste jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg är sexa i Safarirallyt inför söndagens avgörande etapp.

20-åringen klättrade en placering under den brutalt krävande lördagsetappen som delvis kördes i regn och lera.

– Jag är så glad att jag är här, säger Oliver till wrc.com vid målet på den avslutande sträckan – den drygt tre mål långa ”Sleeping warrior”.

Solberg är hela +12.19 min bakom VM-ledaren Kalle Rovanperä, Finland, Toyota. I ett rally där teamledningen i Hyundai vill se Oliver och kartläsaren Elliott Edmondson ta bilen i mål och säkra viktiga poäng i märkes-VM.

– Bilen stannade två gånger på den avslutande sträckan. Det här är bland det mest häftiga jag varit med om i livet, förklarar Oliver.

Rally-VM

Just nu är Solberg och femman Thierry Neuville de enda som Hyundai har på poängplats. Belgaren Neuville körde in i ett träd efter att ha fått problem med stötdämparen. Han lyckades till slut komma till sträckmålet. Ott Tänak tvingades ge upp för dagen med trasig kardanaxel.

SVT Sports expert Jonas Kruse gillar den mognad som Solberg visar.

– Oliver gör en förnuftig körning. Han och nästa alla andra har haft tekniska problem i det mycket hårda rallyt. Jag tycker han har rätt inställning – ”att överleva” för att få rutinen och bygga självförtroendet, säger han.

Framför svensken och Nevuille är fyra Toyota-förare. Närmast bakom Rovanperä jagar Elfyn Evans, drygt 40 sekunder bakom finländaren. Takamoto Katsuta är trea medan regerande världmästaren Sébastien Ogier är fyra i tävlingen.

– Det är en lång etapp kvar och mycket kan hända än och Oliver kan fortfarande klättra nån placering, säger Kruse.

SVT sänder från söndagens avslutande sträcka med start 12.45 i SVT1 och play.

Klipp: Solberg vid lunchuppehållet: ”Morgonen var helt sjuk”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Oliver Solberg i sin bil under Safarirallyt i Kenya. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rally-VM

Mer i ämnet