Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Solberg i tårar efter kraschen. Foto: Dirtfish.com

Mardröm för Oliver Solberg – kraschade efter 300 meter

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg fick sämsta tänkbara start på den första etappen i finska VM-rallyt.

Efter bara 300 meter kraschade värmlänningen våldsamt.

Solberg skrek ut sin frustration och senare kom beskedet att skadorna på bilen var så omfattande att svensken har tävlat färdigt i Finland.

Solberg hann bara köra ett tiotal sekunder innan kraschen.

– Jag vet inte om man kan kalla det för otur eller dumhet. Det känns väldigt svårt, säger en bedrövad Oliver Solberg till dirtfish.com.

SVT:s expert Jonas Kruse om kraschen:

– Det var en rejäl smäll där bilen rullade efter att ha slagit i en sten och kastats runt. Olivers största motgång hittills i karriären, säger Jonas Kruse, expert.

– Det som absolut inte fick hända, det hände direkt. Jag tror knappt att Oliver hann peta i fyrans växel innan allt blev fel.

KLIPP: Mardrom för Oliver Solberg – kraschade efter 300 meter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: wrc.com

Tuff säsong

Sträckan, Laukaa 1, är en av de snabbaste i hela rallyt. Solberg hade inför sträckan postat ”Jag tror vi kommer köra i maxfart flera gånger”. Nu blev det ett tvärt, brutalt slut för 20-åringen som haft en tuff säsong som tredjeförare i Hyundais fabriksteam.

– Både här och i Kroatien har jag kört av vägen. I båda fallen har bakvagnen släppt. Det är svårt att förstå varför detta händer mig, berättar svensken med gråten i halsen.

Tyvärr var skadorna på bilen så stora att den inte kan reperaras för en omstart i morgon.

”Jag vet inte vad jag ska säga. Just nu är det svårt och tufft. Väldigt tufft. Jag försöker mitt bästa att få det här att fungera, det göra bara så ont”, säger Solberg i ett pressmeddelande.

Teamchefen Julien Moncet säger till wrc.com:

– Det är bara för Oliver att glömma det här. Han är ung och lär sig och kommer göra fler misstag, förhoppningsvis inte så många fler. Det är en del av spelet.

– Nu behöver Oliver känna stödet från teamet. Får han rätt stöd kan han komma stärkt ur detta i en förhoppningsvis snar framtid, fortsätter Kruse.

Stallkamraten Ott leder rallyt efter fem körda sträckor. Estländaren är 6,2 sekunder före hemmaföraren Esapekka Lappi i en Toyota. Överlägsne VM-ledaren Kalle Rovanperä är femma, 15,3 sekunder bakom Tänak.

SS 5 ströks av säkerhetsskäl när publik stod farligt nära vägen.

Nästa rally för Solberg blir VM-tävlingen Ypres Rally Belgien den 18-21 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.