Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Solberg slog till med karriärens bästa resultat: ”Wow”

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg har haft en tuff säsong i rally-VM.

I helgen vände det när svensken körde i mål till en fjärdeplats – hans bästa WRC-resultat i karriären och Sveriges bästa sedan 2006.

– Wow!, utbrister han direkt i bilen efter att ha kört i mål.

Oliver Solberg och fransmannen Adrien Fourmaux hade haft en tät kamp tidsmässigt om fjärdeplatsen genom rallyt i Belgien och svensken ledde endast med tio sekunder inför sista två sträckorna.

Men när fransmannen kraschade bort sig på den 19:e sträckan behövde Solberg mer eller mindre bara komma i mål för att säkra fjärdeplatsen. Han löste det utan några bekymmer och var glad när han kom i mål på fjärde plats.

– Det är så skönt. Det har varit en tuff helg, säger Solberg.

Efter förra tävlingen i Finland där Solberg kraschade bort sig fick han utstå en del  kritik och självförtroendet nådde botten.

– Det är ganska otroligt för att vara helt ärlig! Bara på några veckor en ”turn around”, men det har varit mycket jobb. Äntligen att bara få allt att fungera tillsammans, med både tur och bil och mig själv. All körning var felfri hela helgen, så det var skönt att ha en helg med flyt igen, säger Oliver Solberg till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Var det här vändningen?”

Solberg var sexa i det svenska VM-rallyt i år och femma ifjol i Italien, vilket var hans två bästa placering i WRC sedan tidigare. Dagens fjärdeplats kom i hans elfte WRC-start i huvudklassen. Det var första gången sedan Daniel Carlssons tredjeplats i svenska rallyt 2006 som en svensk placerat sig så högt upp i huvudklassen.

– Det är klart det är väldigt viktigt. Det har varit tufft hela året, jag har varit nära många bra resultat men antingen har det varit något med bilen, eller Kroatien och Finland då var det mina egna misstag. Det har alltid varit någonting som hållit tillbaka och jag har ej fått flytet men att äntligen få allt att funka och bara fokusera på körning, var väldigt skönt, säger Solberg till SVT.

SVT:s expert Jonas Kruse menar att prestationen var otroligt stark.

– Med den pressen och de nerverna som måste har varit utanpå, så är det stark. Nu kan han bygga vidare på detta. Var det här vändningen för Oliver Solberg? Jag hoppas verkligen det. Nu visade han att han hör hemma här, säger Kruse.

Tänak tog andra raka

Estländaren Ott Tänak tog sin andra raka VM-seger. Senast i Finland och nu i Belgien, där han tog karriärens 17:e seger. Segermarginalen till Elfyn Evans var fem sekunder.

Segern gör att han tar in ytterligare på Kalle Rovanperä i totalen.

Förarmästerskapet efter nio deltävlingar Foto: WRC/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.