Robert Dahlgren leder sammanlagt. Foto: Bildbyrån

Finsk STCC-premiär direkt i SVT

Uppdaterad
Publicerad

För första gången ska ett STCC-race avgöras på finsk mark. Helgens tävling, som sänds direkt i SVT, körs i Alastaro sex mil öster om Åbo.  – Jag tror att finnarna kommer att vara starkare på hemmaplan. Men frågan är om de kommer att vara starka nog, säger STCC-ledaren Robert Dahlgren.

STCC tar färjan över Östersjön och kör sitt första race på finsk mark.

– Det är en bra bana och det kommer att bli en hård kamp, säger Antti Buri, teamchef för finska LMS Racing som nu får tävla på hemmaplan.

Från 2011 utläses STCC Scandinavian Touring Car Championship. Ändå har det nästan bara handlat om tävlingar i Sverige. Tidigare försök att etablera sig i Norge och Danmark har inte slagit väl ut.

Nu gör STCC ett nytt försök och den här gången tar man sig österut. Helgens tävling körs på Alastaro Circuit, i Virttaa, drygt sex mil från Åbo. Anledningen är det nya TCR-reglementet.

– Så snart vi förra året hörde rykten om TCR så tog vi kontakt. Vi kör i TCR i Tyskland och vill gärna köra också i Sverige, säger Antti Buri.

Siktar på podiet

Det finska teamet satsar stort i STCC. Race på hemmaplan och fem bilar på startlinjen – var det tänkt. Men efter Andreas Andersson krasch i andra racet på Knutstorp ser det ut att bara bli fyra. Antti Buri hoppas det ska gå bättre än vid premiären på Knutstorp.

– Vi siktar på podiet och vi vill vara med i toppen.

Även ett andra finskt team finns med i årets STCC. Det är Kart In Club Driving Academy med den talangfulla 19-åringen Joonas Lappalainen bakom ratten. Han gör debut i STCC på Alastaro och använder tävlingarna som uppladdning för Nürburgrings 24-timmars helgen därpå.

Starka i Finland

Svenska STCC-ledaren Robert Dahlgren tycker att det är helt nya förutsättningar i loppen på finsk mark.

– Jag tror att finnarna kommer att vara starkare på hemmaplan. Men frågan är om de kommer att vara starka nog. Det återstår att se, säger han.

Men STCC:s premiär är ändå inte den största motorsporthändelsen under året i det rallytokiga Finland.

– Nej, årets stora händelse i bilsport är Jyväskylärallyt i juli. Men låt oss hoppas att detta blir det näst största, säger Antti Buri.

Landet som gett oss förare som Mika Häkkinen och Kimi Räikkönen i formel 1 och Marcus Grönholm och Mikko Hirvonen i rally ska nu presentera en ny generation förare.

13.30-16.30 STCC, Alastaro, SVT2 och svtsport.se
Kommentator: Stefan Klemetz
Expert: Jonas Kruse

Var: Drygt 6 mil från Åbo, 16 mil från Helsingfors.
Banlängd: 2,721 km
Banbredd: 12–15 meter
Antal kurvor: 11
Topphastighet: Knapp 200 km/tim
Karaktär: En mix av snabba och snäva kurvor i kombination med flera raksträckor. Flera omkörningsmöjligheter.
Byggår: 1989
Källa: Alastaro Circuit

STCC-ställning:
1. Robert Dahlgren 69 P
2. Fredrik Ekblom 63
3. Daniel Haglöf 39
4. Tobias Brink 39
5. Fredrik Blomstedt 33

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.