Årets upplaga av Gotland Grand National blev en geggig historia. Här i den klassiska ”Hästskon”. Foto: TT.

Svensk seger i lervällingen på Gotland Grand National

Uppdaterad
Publicerad

Albin Elowson tog hem årets Gotland Grand National efter att ha vunnit överlägset. Det var den första svenska segern sedan 2010 på Tofta skjutfält.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är overkligt, det är som en dröm. Det har varit stolpe ut så många gånger. Äntligen fick jag visa vad jag kan, trägen vinner, säger Elowson, som var rejält nervös under de brutala förhållandena, till SVT Sport.

När det gått tre timmar, som är den officiella tävlingstiden, var Elowson ensam ut på det sjunde varvet och kunde välja att avsluta tävlingen eller köra klart det varvet också. Elowson valde att ta segern direkt och den svartvita flaggan kom upp. Elowson var då 2.50 före tvåan.

Det var första segern för den skadedrabbade supertalangen från Västergötland med bland annat två hjärnskakningar bara i år.

3 000 förare deltog i kraftprovet

Han var länge skuggad av Robert Kvarnström som fick ge sig i kampen om segern i lervällingen.

– Jag gav allt jag hade för att följa med Albin men har var starkare än mig i dag, säger den nöjde Kvarnström.

Hanna Berzelius vann damklassen.

– Jag hade några vurpor men jag är jättenöjd med mig själv, är skitnöjd, säger hon efter att ha kommit i mål stelfrusen i kylan.

Totalt deltog över 3000 enduroförare från 19 länder i tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer