Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Robert Virves/Julia Thulin

Svenska kartläsaren Julia Thulin vann junior-VM

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kartläsaren Julia Thulin vann tillsammans med estländaren Robert Virves Akropolisrallyt i WRC3 junior. Segern innebar också en säkrad titel i Junior-VM för Virves.

– Det känns lite ofattbart, jag har inte riktigt förstått det ännu. Det här är som en dröm, det är det här man kämpat för, säger Julia Thulin till SVT Sport.

Thulin, inledde samarbetet med Virves under säsongen. I deras första VM-rally tillsammans tog de en andra plats i Estland. Viktig erfarenhet för framtiden.

– Att åka VM är det fräckaste jag gjort. Det går inte förklara, utan måste nästan upplevas, berättade Thulin för svenska bilsportförbundet.

Jämn fajt om VM-guldet

Virves och Thulin säkrade segern i Grekland med 17,5 sekunds marginal till britten Jon Armstrong som var en av fyra förare som hade chansen på JVM-titeln inför helgens avslutning. Flera toppförare hade problem och tillslut var Armstrong enda utmanaren i titelkampen.

– Sista sträckan var nervöst, för vi hade ju tagit det lite lugnare och Jon hade närmat sig. Så väl i mål satt vi kvar i bilen och väntade in Jon, det är nog de längsta 2 minuterna i mitt liv. Det var verkligen jämnt och tufft,  alla har kämpat så hårt.  Tempot är högt och bra hos alla förare och kartläsare, säger Thulin som hyllar sina konkurrenter.

Hur värderar du den här segern?

– Väldigt högt, det är ett stort steg uppåt mot det jag vill. Framtidsdrömmen är absolut att gå upp en klass, WRC2 eller högre. Drömmen är så klart att vara i toppen men där är inte så många platser.  Vi får se vad som händer framåt, ikväll ska vi bara njuta och fira detta.

Julia Thulin är första kvinnliga kartläsaren som är med och kör hem ett guld i Junior-VM. Även trean i mästerskapet, Sami Pajari som vann JVM ifjol, har i år kvinnlig kartläsare; Enni Mälkönen.

– Jag och Enni har båda sagt att någon av oss skulle vinna. Vi vill ändra tankesättet och visa att det är inte bara män som kan vinna utan vi kan också. Ofta är det bara män som är med och tävlar på dessa nivåer, och vi vill visa att det är möjligt att ha en kvinna med också, berättar dagens segrare.

Hyllas av Kruse

– En stor framgång för Julia, en hårt jobbande och ambitiös kartläsare, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Robert Virves är 22 år gammal och det var en märkbart rörd världsmästare.

– Det här betyder bokstavligen allt för mig, säger Virves till WRC.

En del av priset är ett rejält ekonomiskt stöd in i WRC2 kommande säsong.

I och med att Thulin började att tävla med Virves mitt i VM-säsongen så når 25-åringen inte upp till medalj för co-drivers i VM. Guldet där till Armstrongs kartläsare Brian Hoy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.