Marcus Ericsson blev sjua i Texas. Foto: TT.

Ericsson sjua i dramatiskt Indycarlopp

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson fortsätter att övertyga i Indycarserien. Den svenske nykomlingen slutade sjua i nattens dramatiska race på superovalen Texas Motor Speedway.

Josef Newgarden vann loppet efter en lyckad strategi med tre depåstopp. Mästerskapsledaren hade en stark bil i sista omstarten efter att Scott Dixon och Colton Herta kolliderat 20 varv från mål.

– Det var mitt fel, konstaterade en besviken Dixon till Viasat Motor.

Bägge förarna klarade sig oskadda. Newgarden tog sin tredje seger för säsongen, den första på en superoval. Alexander Rossi slutade tvåa och Graham Rahal blev trea. Rossi stod för dagens reflex när han mirakulöst nog klarade att undvika kraschen mellan Dixon och Herta.

Ericsson följde upp andraplatsen i stadsloppet i Detroit med en stabil insats i sitt andra race på ovalbana. Från 14:e kvalplats jobbade sig svensken upp genom fältet i farter runt 350 km i timmen.

Ericsson ledde i två varv

Han ledde faktiskt dessutom i två av loppets 250 varv. Och tog revansch för misstaget i klassikern Indy 500 när han tappade bilen vid inbromsningen till depån. 

Den här gången var det Takuma Sato som stod för ett avgörande misstag i depån. Japanen körde på en av teamets mekaniker när han låste bromsarna i samband med första stoppet. Mekanikern klarade sig dessbättre utan några allvarliga skador. Men för Sato, som ledde de första 60 varven, var dagen förstörd. Han tappade flera varv och fick dessutom ett tidsstraff för påkörningen.

Rosenqvist tolva efter tidstillägg

Felix Rosenqvist slutade tolva i loppet, två varv bakom vinnaren. Han tappade kontakten med täten tidigt i racet efter att ha fått ett tidsstraff. Rosenqvist är fortsatt bäste svensk i sammandraget på 12:e plats. Ericsson är 15:e man, nu bara 15 poäng bakom Rosenqvist.

Om två veckor körs nästa race på Road America, Wisconsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.