Felix Rosenqvist Foto: TT

Svenskarna långt ner i Indy car-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Varken Felix Rosenqvist eller Marcus Ericsson hade inte någon lyckad dag när kvalet till Indy car-tävlingen i Birmingham, Alabama kördes på lördagen.

Rosenqvist hade 17:e snabbaste varvtiden och Ericsson 20:e av de 24 startande.

Natten till måndagen avgörs säsongens tredje Indy car-lopp. Och de svenska hoppen Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson får starta långt ner efter ett kval där Takuma Satu och Graham Rahal varit snabbast och därmed startar längst fram i huvudloppet.

I Indy car startar de sex snabbaste i kvalet i första grupp, nästa sex förare i gruppen Top 12, medan de sista 12 är uppdelade i två grupper. Rosenqvist startar i grupp 1 och Ericsson i grupp 2.

Men till skillnad mot i formel 1, och till skillnad mot en del andra motorbanor i Indy car, är det inte omöjligt att starta långt bak och ändå komma högt upp i själva loppet. Just banan i Birmingham, Alabama, är känd för många omkastningar under loppet.

Huvudloppet avgörs natten till måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.