Svenske speedwaystjärnan Antonio Lindbäck. Foto: TT

SVT avslöjar: Antonio Lindbäck avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport kan avslöja att svenske speedwaystjärnan Antonio Lindbäck slutar.

SM-guldet med Masarna i oktober blev hans sista framträdande på den stora speedwayscenen.

– Att få ta guld med Masarna kan inte bli en mycket bättre avslutning, säger Antonio Lindbäck till SVT Sport.

Efter bland annat 13 VM-säsonger, två guld i lag-VM, tre segrar i VM-serien och ett SM-guld med Masarna har 35-årige Antonio Lindbäck kommit till vägs ände med karriären.

Hans beslut grundar sig främst på en jobbig säsong där covid-19 låg bakom att han fick sitta i karantän i flera veckor i Polen, utan att kunna träffa familjen.

– Det tog bort lusten lite. Och då bestämde jag att jag skulle ge mig på något annat, och faktiskt lägga släpskon på hyllan, säger Antonio Lindbäck till SVT Sport.

Ingen spikrak karriär

Antonio Lindbäck har haft en karriär som gått upp och ned. Både på och utanför speedwaybanan. Privatpersonen Antonio Lindbäck har bland annat dömts för rattfylleri tre gånger och behandlats för sitt alkoholmissbruk.

– Det är saker som jag gjort, och inte kan göra något åt eller få ogjort. Men det blir inte bättre av att jag går och tänker på det. Du måste stå för vad du har gjort, och då får du jobba på det så du kan lära av dina misstag, säger Antonio Lindbäck som 2013 också offentliggjorde att han har diagnosen adhd.

Rubrikerna och händelserna utanför banan fick honom att ta ett kort uppehåll från sporten under 2008. Men just förmågan att alltid komma tillbaka är signifikativ för Antonio Lindbäck. Men när det varit som tyngst har speedwayen alltid funnits där.

– Hade jag inte kommit tillbaka till speedwayen, då hade det kunnat gå åt ett helt annat håll. Och det är att jag alltid har älskat att tävla som gjort att jag på något sätt kunde hitta tillbaka, säger Antonio Lindbäck.

Mer tid för familjen

För honom själv finns det två toppar han alltid kommer att bära med sig. VM-triumfen på Millennium Stadium i Cardiff 2016 är en av dessa.

– Jag skulle vilja säga att Cardiff och SM-guldet med Masarna är topparna, att få vinna i Cardiff var stort, säger Antonio Lindbäck.

Men nu är det färdigtävlat. Istället väntar familjeliv och nya privata projekt.

– Jag kan absolut tänka mig att jag kommer vara med på någon träning och leka lite och kanske vara med och stötta på några tävlingar. Men det stannar där, säger Antonio Lindbäck. 

Minidokumentären om Antonio Lindbäck ”Rio Rocket – En osannolik speedwayresa” finns i SVT Play.

KLIPP: Antonio Lindbäcks tre största segrar i karriären (13 november)

Antonio Lindbäcks karriär i siffror

VM-serien:

13 säsonger – 110 tävlingar – 589 heat – 112 heatvinster – 16 finalheat – 746 poäng – 3 VM-segrar

Lag-VM:

Guld: 2004 (Poole)  och 2015 (Vojens).

SM individuellt:

Guld: 2015 (Hallstavik), 2017 (Avesta)

SM lag:

Guld: 2020 (Masarna)

Övriga titlar:

JEM-guld (2004)

Nordisk juniormästare (2005)

Svenska elitserieklubbar i karriären:

Masarna, Vargarna, Piraterna, Indianerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.