Belgaren Thierry Neuville nämns som en av favoriterna till segern i Sardiniens VM-rally. Foto: TT

SVT-expertens tre punkter inför VM-rallyt på Sardinien: ”Mini-safari”

Uppdaterad
Publicerad

Italienska rallyt på Sardinien startar under torsdagen – och de här tre punkterna trycker SVT:s expert Jonas Kruse på inför tävligen.

SVT sänder ett sammandrag från rallyt på söndag med start 18.00 i SVT2 och Play.

Det extrema vädret

Vädret blir en stor faktor under rallyt. När kommer regnet och vilka däck har förarna valt? Väderteamen kommer ha en extra viktig roll. Det har nästan varit extremt väder på Sardinien ett tag. Störtskurar och åska har spolat sönder stora partier på sträckorna. Det är risk för regn, och det kan bli stor variation under tävlingen.

Vägarnas skiftande partier

Bara fem mil är samma som 2022, så mycket nya partier i år. Vägarna har en mjuk botten och dåligt grepp över lag. Tufft för bilarna med mycket sten, både på och bredvid vägen. Dessutom smala partier mellan träden, där inget utrymme för misstag finns. Vägarna är varierande och rådande väder gör att rallyt liknar ett ”mini-safari”.

Förare och däck

Vid regn kan VM-ettan Kalle Rovanperä ha en fördel att starta först. Bäst startposition har Hyundai-bilarna med Neuville som femma, följd av Lappi och Sordo. Blir det mest torrt är någon av dessa tre och Ogier, favoriter till segern. Normalt är det hårda däck som gäller, men med lägre temperatur och regn vill nog många förare ha mjuka däck. Beroende på vädret blir däckvalet viktigt.

Här krockar rally-stjärnan med kossor: ”Jag blev lite rädd”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blev dramatiskt under rallyt när Rovanperä krockade med kor. Foto: C More

Sändningstider

4/6 18.00–19.00 SVT2/Play. Rally, VM, Italien.

C More sänder samtliga sträckor från Italiens VM-rally.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.