Meteorolog Nitzan Cohen: ”Gynnsamt för lite mer vinterlikt väder” Foto: SVT/TT

SVT-meteorologen: ”Inte sannolikt med ihållande kyla”

Uppdaterad
Publicerad
Den milda vintern ställer till det för Svenska rallyt. Om inte temperaturen sjunker kan arrangemanget bli svårgenomfört.
– Det är inte sannolikt att det blir ihållande kyla eller ordentligt snötäckte i Värmland, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Om tio dagar är Svenska Rallyt planerat att inledas i Värmland. Men den milda vintern gör det svårt för arrangören. Sträckningen går från Karlstad längst i söder till Likenäs i norr.

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen betonar att inget är hugget i sten, men att prognosen för rallyt ser dyster ut.

– Det är så med väder, att det går aldrig att säga helt säkert på lång sikt. Men tendensen är att det inte är sannolikt att det blir ihållande kyla eller ordentligt snötäckte i Värmland under Svenska rallyt. Blir det så, är det en fråga om tur, säger han.

”Det blir ganska milt ändå”

I skrivande stund är prognosen att det ska bli kallare i veckan, men sedan slå om igen veckan efter.  

– Vi har lite kallare framför allt nattetid den här veckan, då vi har mer högtrycksryggar som passerar och det blir svagare vindar. Men så fort vi kommer in i början av nästa vecka väntar ett väldigt hastigt omslag till betydligt blåsigare väder.

– Och även om det blir kallare luftmassa då betyder det inte att det blir kallt, det blir ganska milt ändå.

Svenska rallyt ställdes in 1990

Senaste gången Svenska rallyt ställdes in var för 30 år sedan. Nitzan Cohen ser en tydlig likhet mellan vintern då och vintern nu, sett till medeltal.

– Det är en väderregim som ger den här effekten, där vi har mer högtrycksbetonat väder på kontinental-Europa och ganska kraftigt lågtryck ute på nordatlanten och norska havet. Jag är inte förvånad över att de har samma problem nu som 1990.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska rallyt 2020

Mer i ämnet