SVT sänder Race of Champions. Foto: SVT.

SVT sänder Race of Champions

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2022 drabbar några av världens bästa förare samman i Race of Champions, som för första gången kommer till Sverige och avgörs vid Pite Havsbad. Trefaldige mästaren Mattias Ekström är en av deltagarna – och nu står det klart att tävlingarna sänds i SVT.

– Race of Champions har varit populärt i många år och är en jättestor grej internationellt, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

I Race of Champions tävlar några av världens bästa förare från olika discipliner inom motorsport mot varandra, och i samma sorts bil. Alla har samma förutsättningar – snabbaste föraren vinner.

Race of Champions har körts sedan 1988, men det här blir första gången tävlingarna avgörs på svensk mark.

– Att tävlingarna nu kommer till Sverige och ska gå på snö och is för förta gången blir speciellt och jag tror det kan bli en nytändning för konceptet, säger Kruse.

Bland tidigare vinnare hittar man bland andra rallyföraren Sebastien Loeb, F1-stjärnorna Juan Pablo Montoya och David Coulthard samt den svenske stjärnan Mattias Ekström.

– För mig känns det väldigt speciellt att Race of Champions ska avgöras i Sverige och dessutom på snö och is, säger Ekström och fortsätter:

– Jag vet att konkurrensen är stenhård, men jag lovar att göra mitt bästa för att göra det svårt för dem.

Bland förarna som redan är klara för upplagan i Piteå finns far och son Solberg – Petter och Oliver. Även Johan Kristoffersson och amerikanen Travis Pastrana kommer att köra.

SVT har säkrat rättigheterna till Race of Champions till och med 2023.

Så här körs Race of Champions 2022

Lördag 5 februari 2022 kl 12:00: ROC Nations Cup (nationstävling) 

Söndag 6 februari 2022 kl 12:00: Race of Champions (individuell tävling)

Kanal meddelas senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.