Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bergkvist: ”Jag är superglad över andraplatsen”

Trots pallplats i VM – Bergkvist tvingas avstå Sardiniens VM-rally

Uppdaterad
Publicerad

Emil Bergkvist var tvåa i VM-rallyt i Portugal i WRC2-klassen i helgen men juniorvärldsmästaren tvingas nu av ekonomiska skäl stå över nästa deltävling.
– Det känns så klart jättetungt! Att komma från JWRC-guld och nu ha ett så bra team och bil där jag visat att jag kan vara på pallen, att då behöva stå över en tävling så här tidigt i säsongen är oerhört tufft men ett måste för att få ihop en fortsättning, säger Emil Bergkvist till SVT Sport. 

24-årige Emil Bergkvist, tillsammans med kartläsaren Patrik Barth, slutade tvåa i WRC2-klassen i Portugals VM-rally i helgen. Resultatet räckte samtidigt till en tiondeplacering totalt i WRC.

– Det var oerhört skönt och känns som en seger faktiskt, säger Bergkvist, nyss hemkommen från Portugal.

Det var första VM-starten och första gången han körde bilen sedan fjärdeplatsen i Svenska Rallyt i februari.

– Jag är superglad över min andraplats, det har varit tufft med värmen och några nya sträckor. Men vi körde vårt eget race och hade inga misstag så jag är jätteglad, berättade Bergkvist direkt efter målgång.

Ej till start på Sardinien

Nästa tävling för Bergkvist skulle ha varit på den italienska ön Sardinien om två veckor. Men teamet som jobbat hårt för tävlingen i Portugal får inte ihop alla bitar för att klara av en ny start redan om två veckor. Ekonomin sätter stopp.

– Det är för jävligt att det ska behöva vara så här, man kanske kan tro att det skulle vara enkelt men det ligger enormt arbete och mycket pengar bakom varje tävlingsstart, säger Bergkvist. 

Han understryker samtidigt att han inte är ensam om att slita med det ekonomiska för att få till en full mästerskapssatsning utan att det är verkligheten för flera förare i Sverige-eliten.

– Det är inte bara jag som är drabbad. Det finns fler, till exempel Pontus Tidemand som satsar stenhårt mot en fortsättning i WRC och Fredik Åhlin som nyligen tvingades ställa in sin EM-satsning för att pengarna inte räckte till. Det är så tråkigt, jag tycker att Rally-Sverige och fansen förtjänar att ha svenska förare i de högsta klasserna, säger Bergkvist.

Optimistisk trots allt

Bergkvist ligger på sjätteplats i VM-totalen i WRC2-klassen efter sina två starter och trots att han nu står över Sardinien så är han optimistisk inför fortsättningen.

– Stärkta av andraplatsen kommer vi nu jobba hårt mot en start i finska rallyt i augusti och med att försöka att få ihop resten av säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer