Martin Järveoja och Ott Tänak vann VM-rallyt på Sardinien. Foto: Foto: wrc.

Tänak tog karriärens första VM-seger

Uppdaterad
Publicerad

Ott Tänak, Estland, vann VM-rallyt på Sardinien. Det var första gången någonsin för 29-åringen och han går därmed upp på en tredjeplats i totalen.

– Jag kommer garanterat försöka utmana om VM-titeln nu, säger han till wrc.com.

Ott Tänak ledde inför söndagens avslutande sträckor på Sardinien. Och 29-åringen körde tryggt och säkert under hela dagen. Efter att ha gått i mål som åtta på den sista sträckan var segern ett faktum.

– Vad kan jag säga – det känns bra! En tuff helg, men den första halvan av den här säsongen har varit toppen. Jag hoppas att det är den första av många segrar, säger Tänak till wrc.com.

Det var hans första seger i ett VM-rally på 73 starter.

Utmanar Ogier och Neuville

Tänak vann före Jari-Matti Latvala och Thierry Neuville och klättrade i till en tredjeplats i totalen. Det betyder att han på allvar kan vara med och jaga ettan Sebastien Ogier och tvåan Thierry Neuville. Men kan han utmana om VM-titeln?

– Jag kommer garanterat att försöka utmana om VM-titeln! Nu närmar vi oss Seb (Ogier) så jag kan inte se varför vi inte skulle kunna vara med och kämpa om den, säger Tänak.

Tuff helg för favoriten

Tyngre gick det för totalledaren Sebastien Ogier. Det blev till slut en femteplats för fransmannen på Sardinien.

– Inte mästerskapets bästa helg för min del, men vad kan vi göra? Jag försökte idag (läs söndag), men det var många stora stenar, det är lite av ett lotteri. Ott förtjänar att vinna – det är jättebra för teamet, säger Ogier till wrc.com efter den sista sträckan.

Slutresultat VM-rally, Sardinien

1. Ott Tänak 3h25.15.1s

2. Jari-Matti Latvala +12.3s,

3. Thierry Neuville +1m07.7s

4. Esapekka Lappi +2m12.9s

5. Sebastien Ogier +3m25.3s

VM-ställningen

1.  Sebastien Ogier, 141 poäng

2.  Thierry Neuville, 123   

3.  Ott Taenak, 108

4.  Jari-Matti Latvala, 107   

5.  Daniel Sordo, 70 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.