Thed Björk Foto: Johan Ejeborg

Thed Björk ny världsmästare i WTCC

Uppdaterad
Publicerad
Thed Björk höll under WTCC-avslutningen i Qatar sin värsta konkurrent bakom sig och säkrade historiens första svenska VM-guld i banracing.
– Det är helt galet, vilken känsla. Jag kan inte beskriva det, säger Björk till SVT Sport.

Det hann aldrig bli spännande i Qatar. Ungraren Norbert Michelisz, den ende som på förhand kunde hota Björks totalledning lyckades inte avancera i fältet i något av fredagens två race.

– Att vara världsmästare, jag drömde om det när jag var liten, och nu är jag det. Jag måste bara säga tack till alla, tack familjen, tack teamet. Helt grymt, de är fantastiska och det har varit en otroligt häftig dag, säger Björk.

Örebroaren körde säkert med huvudkonkurrenten på ett betryggande avstånd under hela kvällen. Tack vare en tidigare världsmästare.

Tuffe Muller försvarade Björk

Yvan Muller, fyrfaldig världsmästare i WTCC och numera utvecklingsförare i svenskens stall, var tillfälligt tillbaka bakom ratten för att försvara Björk till titeln.

Och Fransmannen  gjorde sitt jobb. Bakom Thed Björk yrde bildelar över asfalten när Muller gjorde allt i sin makt för att skydda sin lagkamrat. Han gick så hårt ut att vinnaren från det första racet, Mehdi Bennani fick bryta tidigt i race två.

Björk slutade femma i det första racet och fyra i det andra. Segern innebär också att Volvos Polestar Cyan Racing tar hem konstruktörsmästerskapet.

”Thed Björk är iskall”

SVT Sports expert Jonas Kruse är väldigt imponerad av Björk.

– Att en svensk bil som är utvecklad i Sverige och körs av en svensk vinner WTCC är stort. Björk är iskall och visar snabbhet och smarthet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer