Rallyföraren Pontus Tidemand på plats i Monte Carlo för WRC-premiären. Foto: Maria Wallberg

Tidemand inför dagens WRC-comeback: ”Pirrigt men motivationen är på topp”

Uppdaterad
Publicerad

Han har två VM-deltävlingar säkrade i WRC men det finns hopp om fler. Idag gör Pontus Tidemand comeback i WRC-klassen.
– Det känns bra, lite pirrigt men det är så det ska vara. Motivationen är på topp och riktigt kul att vara här, säger Pontus Tidemand till SVT Sport.

Pontus Tidemand har jobbat hårt under många år för en ny chans i WRC. Senast han körde i VM:s huvudklass var 2014 i Svenska rally där det blev en åttondeplats.  Efter flera säsonger i WRC2, där han blev världsmästare 2017 och tvåa ifjol, har 28-åriga Tidemand nu två tävlingar på sig att visa M-sport att han är redo för en fortsättning i WRC.

– Det är klart att jag vill ta vara på chansen och hoppas att det kan bli mer, en fortsättning i år. Men nu får vi fokusera på de här två tävlingarna och göra det bra, det är det som är det centrala för att det ska bli någon fortsättning, säger Pontus till SVT Sport.

Oförutsägbart underlag

Rally-VM inleds ikväll i staden Gap i de franska alperna nordväst om Monaco. Närmare 324 fullfartskilometer väntar fördelat på 16 sträckor på extremt utmanande underlag, en mix av torrasfalt, snö och is. Pressen att leverera finns där men Tidemand tonar ned förväntningarna.

– Det bli väldigt mycket för mig att lära känna bil och team. Jag har absolut inga förväntningar på att göra något bra resultat utan bara att komma i mål egentligen, är det jag vill. Sen är det att vara förberedd inför Svenska rallyt framför allt, där vill vi prova att vara med och strida lite, berättar Pontus.

Richard Millener är ny teamchef i M-sport och likt Tidemand så tonar han ned förväntningarna på teamets svenska förare.

– Vi ska inte ha för höga förväntningar på Pontus för det vore inte rättvist. Vi har sett förut hur stort steget är från att köra en R5-bil upp till WRC. Men han har haft ett väldigt bra test inför Monte och körde över 200 kilometer i bra väder förhållanden, säger M-sports teamchef Richard Millener till SVT Sport.

Millener utvecklar sitt resonemang om förhoppningarna inför säsongspremiären.

– Han vet att han måste fullfölja rallyt och med en bra position och förhoppningsvis kan vi låta honom köra fler rallyn under året. Vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa honom, han har kört med oss förut och känner personer i teamet så det är inte helt nytt för honom. Vi förväntar oss starka resultat från honom men vi ska inte förvänta oss att han vinner två rallyn i rad, första gången i bilen, säger Millener till SVT Sport.

HELA VM-SERIEN I SVT – PREMIÄR I MONTE CARLO

Visa

SVT sänder från samtliga deltävlingar i Rally-VM 2019. Säsongpremiären sker i Monte Carlo 24-27/1.

Söndag 27/1:

12.00 SVT2 Direktsändning från avslutande sträckan av Monte Carlo-rallyt, årets första VM-deltävling.

17.00 SVT Sammandrag av Monte Carlo-rallyt, årets första deltävling i Rally-VM. Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Kruse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer