Pontus Tidemand. Foto: Bildbyrån

Tidemand klar för högsta klassen i rally-VM

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska rallyföraren Pontus Tidemand har dominerat WRC2 och till och med blivit mästare i den klassen, men nu tar han klivet upp till finrummet, WRC. Han kommer att köra säsongsinledningen med Monte Carlo-rallyt och Svenska rallyt för stallet M-Sport Ford.

– Jag vill till varje pris nå min dröm om att en dag bli världsmästare och det innebär att jag måste våga släppa tryggheten och satsa allt för att ta chanserna att komma framåt, säger Tidemand i ett pressmeddelande.

Det stod nyligen klart att den 28-årige svensken inte skulle förlänga med Skoda Motorsport och nu väntar alltså WRC i en Ford Fiesta WRC.

– I Monte-Carlo ligger fokus på erfarenheten, att känna in bilen och bekanta mig med teamet innan Rally Sweden, där jag verkligen vill vara med i matchen med bästa tänkbara förutsättningar, säger Tidemand.

Kruse: ”Pallen vore en dröm”

SVT Sports motorexpert Jonas Kruse om Tidemands WRC-chans:

– Det är jättekul. Men han borde ha fått chansen redan den här säsongen som var efter segern i WRC2. Och hade alla jobbat för Pontus bästa förra året hade det redan skett, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Vad kan man förvänta sig av honom?

– Monte Carlo-rallyt är ett av de svåraste så där handlar det mest om att få in mil och lära känna bilen. Men Svenska rallyt är en stor chans för honom.

– VM är tuffare än på många år, så pallen vore en dröm.

”Gör han det bra kommer de vilja satsa mer”

Senast en svensk körde i WRC var det just Tidemand, 2014. Då slutade han på en åttondeplats i Svenska rallyt.

– Han är en annan förare i dag än vad han var då. En fjärde-femteplats är bra, men man ska kunna begära att han kommer mellan fyra och åtta. Han har kapaciteten.

Kan det bli aktuellt med fler tävlingar för Tidemand?

– Gör han det bra kan det absolut bli fler tävlingar längre fram. Kör han in världscuppoäng till stallet så kommer de också att vilja satsa mer.

Monte Carlo-rallyt avgörs den 24-27 januari och Svenska rallyt en knapp månad senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.