Pontus Tidemand Foto: Bildbyrån

Tidemand tog första segern för säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Tidemand ledde WRC2-klassen från start till mål i Mexiko. 29-åringen visade prov på mycket stabil körning rakt igenom tävlingen i jakten på sin tredje seger i det svårbemästrade grusrallyt.

På lördagskvällen kom beskedet att mexikanska VM-rallyt avbryts och söndagens planerade tre sträckor ställs in. Men på lördagen fick samtidigt Pontus Tidemand fira. Svensken ledde WRC2-klassen från start till mål och hade till slut hela en minut och 57 sekunders marginal till tvåan Nikolay Gryazin. Segern var hans första den här säsongen och en fin fortsättning på VM efter tredjeplatsen i Svenska Rallyt.

– Jag känner mig som hemma här, rallyt passar mig bra och bilen fungerade bra också. Det är ett fantastiskt rally. Vi hade lite kämpigt i eftermiddags och jag var lite nervös, men det är så rally bör vara. Det här var riktigt bra, säger Pontus Tidemand till WRC direkt efter målgång och tackar sin kartläsare och hela teamet.

Pontus var snabbast på fem av lördagens nio sträckor

”Har inte varit lätt”

– Det har inte varit lätt, men det är det som gör det intressant. Vi försökte hålla balansen mellan ett hyfsat tempo och att ta det säkra före det osäkra och samtidigt undvika stora stenar. Det är oftast när man slår av på farten och slappnar av som misstagen kommer och vi ville verkligen ta den här segern för teamet. Jag är jättetacksam för att vi fick chansen att köra här, helgen kunde inte ha blivit bättre, säger Tidemand i ett pressmeddelande. 

Tidemand var totalsnabbast bland R5-bilarna och med segern avancerade han till tredjeplats i förarmästerskapet i WRC2. Totalt i rallyt med WRC-klassen inräknad, slutade han på sjätte plats, vilket är hans bästa resultat någonsin.

Sjätte segern i Mexiko för Ogier

Sébastien Ogier släppte inte den ledning han tidigt skaffade sig och den sexfaldiga världsmästaren säkrade sin sjätte seger i Mexiko. Fransmannen har nu vunnit Mexikanska rallyt i fyra olika bilmärken och tangerar Sébastien Loebs rekord på sex segrar i grusrallyt.

Segermarginalen för Ogier var tillslut 27,8 sekunder till tvåan Ott Tänak som övertog andraplatsen från Teemu Suninen under eftermiddagens sträckor, bland annat genom två sträcksegrar.

Ogiers seger var 35-åringens första i Toyota och även teamets första vinst i Mexiko. Men förarna var märkbart påverkade av coronavirusets spridning öer världen.

– Jag ville inte tävla i princip. Men jag har varit övertygad om att göra det och jag har gjort mitt jobb men för mig bör skyddet av människoliv gå först, säger Ogier till WRC.

– Jag hoppas att vi inte skadat våra vänner här i Mexiko, fortsätter han.

I och med säsongens första seger avancerade även Ogier i förarmästerskapet och övertog ledningen från Elfyn Evans.

18:00 i SVT Play i dag så sänds ett 90 minuters program med höjdpunkter från hela Mexikanska VM-rallyt. Dessutom 22:30 i SVT1/Play ett sammandrag från årets tredje VM-deltävling.

Klipp: Finländaren försökte köra ifrån branden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.