Tidemand i stor ledning i Mexiko  Foto: Honza Fronek

Rally-VM i Mexiko avbryts

Uppdaterad
Publicerad

Mexikanska VM-rallyt avbryts och söndagens planerade tre sträckor ställs in. Anledningen är coronavirusets spridning och rädslan för att teamen ska bli kvar i Mexiko då flera länder nu stänger sina gränser.
– Det är så klart ett hårt slag mot rally-VM, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Sedan tidigare har det argentinska VM-rallyt i april flyttats fram på grund av coronaviruset. Men det Mexikanska VM-rallyts tävlingssträckor inleddes i torsdags. Nu väljer ändå arrangören att avbryta tävlingen i förtid och morgondagens planerade tre sträckor inklusive power stage med dess bonuspoäng kommer att ställas in. Anledningen är att flera länder stänger sin gränser och man är rädd för att teamen ska bli kvar i Mexiko.

Beslutet har enhälligt godkännande av WRC-teamen och då mer än 75 procent av rallyts planerade tävlingssträckning utförts kommer fulla VM-poäng att delas ut.

– Det är naturligtvis rätt för folk måste kunna ta sig hem. Det var ju inte helt oväntat i och med att vi ser fler och fler länder som stänger sina gränser. Detta hade man inte kunnat förutse när beslutet togs att rallyt skulle koras. Förloppet kring coronaviruset och dess effekter har förändrats drastiskt de senaste dagarna, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

”Ett hårt slag”

Rallyt har ett tufft halvår bakom sig med flera tävlingar som antingen ställts in eller kortas ned.

– Det är såklart ett hårt slag mot rally-VM. Förra årets ställdes VM-avslutningen i Australien in på grund av skogbränder, Svenska rallyt nu i februari kortades ned på grund av vädret och nu detta samt att Argentina redan är flyttat på grund av viruset, säger Kruse.

Nästa planerade deltävling i rally-VM är i Portugal i maj.

Klipp: Finländaren försökte köra ifrån branden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finländaren fick fly den brinnande bilen Foto: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer