Johan Kristoffersson var med i Svenska rallyt för en månad sedan. Foto: TT

Dubble världsmästaren Kristoffersson återvänder till rallycross

Uppdaterad
Publicerad

Johan Kristoffersson återvänder till rallycross-VM där han tog hem VM-guldet 2017 och 2018.

– Jag kommer tillbaka med ganska mycket tryck på axlarna så klart efter säsongen 2018 men jag ska göra mitt absolut bästa och målsättningen är ställd på högsta möjliga, säger Johan Kristoffersson till SVT Sport.

Jonas Kruse, SVT Sports motorexpert, tror att Kristoffersson återigen blir favorit till titeln.

– Självklart är Johan favorit till att återigen ta titeln. Vi har inte glömt att senast han vann VM i rallycross, tog han elva av tolv segrar! En bedrift som står sig mycket starkt i jämförelse med vilken förare och mästerskap som helst i världen, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Det är dock helt andra förutsättningar för Kristoffersson som nu tävlar i ett privat team och inte har samma resurser i ryggen som under tiden som fabriksförare.

– Självklart åker vi ut för att vinna, men alla som är initierade vet att det inte är riktigt så enkelt. Vi gör trots allt en privat satsning med begränsade resurser. Det är en astronomisk skillnad jämfört med 2017 och 2018. Då var dessutom bilarna stationerade i Hannover. Nu kommer de att stå i Arvika, även om vi kommer att köpa tjänster av Volkswagen, säger stallchefen, Johans pappa Tommy Kristoffersson.

”Rattrostig i början”

Förra säsongen körde Kristoffersson banracingmästerskapet WTCR och slutade femma totalt efter bland annat tre segrar. Han körde även flertalet rallytävlingar under 2019 och var nyligen på pallen i WRC3-klassen i Svenska ralllyt. Men nu ser han fram emot utmaningen att återigen ta upp kampen med världseliten i rallycross.

– Jag har alltid påvisat att jag vill köra så mycket som möjligt och 2019 är väl det året som jag kört absolut mest racerbil någonsin. Jag har kört rally och racing, där precis mixen är just rallycross. Det kommer nog bli lite rattrostigt i början, speciellt eftersom bilen är så otroligt snabb, stillastående start och många ”galningar” som ska in i sväng samtidigt men jag ska göra mitt bästa att komma in i det så snabbt som möjligt.

Expert Kruse hyllar Kristofferssons erfarenhet från flera discipliner.

– Han är en av få i världen som behärskar att vara topp förare i tre olika motorsports discipliner, asfalt i STCC och WTCR, grus och asfalt i rally och i rallycross förstås. Att han i mitt tycke har sin bästa gren i rallycross beror också på att där finns en mix av asfalt och grus, där kommer Johans stora förmåga att behärska olika underlag verkligen till rätta, säger Jonas Kruse.

Fem svenska VM-förare

Säsongen startar i Barcelona den 18–19 april och kommer till svenska Höljes den 4–5 juli. I årets VM-startfält hittas fem svenska förare, däribland regerande världsmästaren Timmy Hansen och VM-trean ifjol Kevin Hansen. Igår presenterade även regerande Europamästaren Robin Larsson och Anton Marklund sina satsningar på mästerskapet.

– Det känns otroligt kul att det blir så många svenskar och nu har det varit VM-guld till Sverige ända sedan 2016 så vi får försöka hålla den vidare. Konkurrensen nu 2020 kommer bli lika hög som den var 2017-2018 även om den kanske är lite smalare. Jag tror det kommer bli otroligt viktigt att vara med i toppen hela tiden, jag tror att är svårare att ta in poäng eller dra ifrån poäng, säger Johan Kristoffersson till SVT Sport och understryker vikten av att ta sig till final.

Finansieringen ännu inte löst

Men faktum är att finansieringen för en hel VM-serie inte är i mål än.

– Vi hoppas kunna göra så bra resultat inledningsvis att vi lyckas skaffa oss extra support för att genomföra slutdelen av säsongen, säger Tommy Kristoffersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.