Mexikanska rallyt blir första etapperna på grus för VM-förarna Foto: TT Nyhetsbyrån

Så ser du rally-VM i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Rally-VM är inne på sin tredje deltävling och det är dags för årets första grusetapper i Mexiko. Efter svenska rallyt är det en britt-belgisk duo i ledning i form av Elfyn Evans och Thierry Neuville. Den avgörande power stage-sträckan, El Brinco, kan du se i SVT Play med start vid 18.00, lite senare under kvällen kan du även se sammandraget i SVT1 med start 22.30. Kommentator: Maria Wallberg. Expert: Jonas Kruse.

Efter svenska rallyt är det en delad ledning i rallyns VM-cirkus. Britten Elfyn Evans som vann i Sverige och fjolårstvåan Thierry Neuville som vann första stoppet i Monaco ligger båda två på 42 poäng. Nu vankas den första grustävlingen på plats i Mexiko.

Höga temperaturer på 2732 meter

Speciellt för sträckorna i Mexiko är dels de höga temperturerna som väntas gå över 30 grader och den höga höjden, som högst är förarna uppe på 2737 meter, som ställer stora krav på bilarna.

– Motorna har mindre effekt. Föraren måste vara mer precisa i sin körning. Misstagen kostar mycket mer och man får vara smartare för de små misstagen kostar mer, säger SVT:s rallyexpert Jonas Kruse.

Mexikanska rallyt avslutas med specialsträcka 24, El Brinco. Den är 9,64 kilometer lång. Förarna slåss om både segern och viktiga bonuspoäng.

”Hyundai är inte nöjda”

Regerande världsmästaren har aldrig vunnit i Mexiko och har nog mindre roliga minnen från tävlingen. 2015 krachade esten våldsamt ned i en sjö och andrapositionen från förra året är hans bästa. Tänak kraschade ju även i Montecarlo och efter en andraplats i svenska rallyt suktar nog Hyundaiföraren, som går ut som sexa, efter säsongens första seger.

– Det är inte någon stor fördel att åka ut först så länge det inte regnar. Tänaks startposition gör att han har en stor möjlighet att köra hem det här rallyt. Hyundai är inte nöjda med hur deras bilar har presterat så här långt. De behöver utveckla bilarna så de får ett bätrre grepp, det är viktigt för Tänak och hela Hyundaistallets framgång. Det är så otroligt viktigt att vara med från start med tanke att han redan har tappat en tävling, säger Kruse.

Tider Mexikorally

Söndag 15 mars

18.00 – 19.30 SVT Play: Motor, rally-VM Mexiko, Power Stage

Kommentator: Maria Wallberg. Expert: Jonas Kruse.

22.30 SVT1: Motor, rally-VM Mexiko (sammandrag)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.