Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regerande världsmästaren i våldsam krasch Foto: WRCVisa alla (3)
Visa alla (3)

Våldsam krasch för regerande världsmästaren Ott Tänak

Uppdaterad
Publicerad

Regerande världsmästaren Ott Tänak är borta från Rally Monte Carlo efter en våldsam krasch under fredagsförmiddagen.
Lyckosamt nog kunde rallyföraren själv ta sig ur bilen efter olyckan.

Tänak, som gör sin första tävling i Hyundai, låg på fjärde plats inför den fjärde specialsträckan, Saint-Clement-sur-Durance – Freissinieres, när olyckan var framme efter drygt nio kilometer.

Tänak körde av i högfart ner i ett dike och bilen fortsatte sen att rulla i flera varv. Både Ott Tänak och hans kartläsare Martin Järevoja rapporteras vara okej och lämnade bilen på egen hand.

– Jag uppskattar hastigheten till omkring 170 km/h när han lämnar vägen. En mycket otrevlig upplevelse att ”åka med i”, förstås ännu värre för besättningen. Det tog ett bra tag innan bilen stannade och det var förstås ”bra”. Om de hade träffat nått hårt i den farten eller ut i publiken hade denna avåkning kunnat få betydligt värre konsekvenser. Oerhört skönt att höra att både förare och kartläsare är OK, säger Jonas Kruse SVT Sports rally expert.

Kvar på sjukhus över natten

Båda Tänak och Järevoja fördes till sjukhus efter kraschen för en rutinkontroll, väl där bekräftades att båda är OK. Duon hålls dock kvar under översikt på sjukhus över natten av försiktigthetsskäl meddelar teamet i ett pressmeddelande.

– Det viktigaste är att Ott och Martin är OK efter deras olycka. Vår prioritering i sådana situationer är alltid besättningen först och främst, säger Hyundais teamchef Andrea Adamo.

Och fortsätter.

– De kommer att stanna kvar för övervakning över natten, vilket igen är en rutinprocedur.

Senare kom även en kommentar från Tänak.

– Det var inte säsongsstarten som vi hoppades på, men lyckligtvis är vi båda okej tack vare säkerhetsutrustningen. Vi kommer att slå tillbaka snart, skriver Tänak på sociala medier.

Tänaks bil bärgades under eftermiddagen tillbaka till serviceplatsen men världsmästaren kommer inte starta om i Monte Carlo.

Kraschen är definitivt bland de värre i Ott Tänaks karriär likt den 2015 när estländaren var inblandad i en otäck avåkning i Mexiko när han och den dåvarande kartläsaren hamnade i vattnet.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkiv 2015: Tänak kraschade ner i sjö Foto: WRC

Evans och Ogier imponerar i nya bilar

Dagens etapp innehöll sex specialsträckor och totalt 122.58 fullfarts kilometer. Britten Elfyn Evans inledde dagen på en fjärde plats men rivstartade med tre raka sträcksegrar. Halvvägs genom dagen var 31-åriga Evans i ledning, 8,9 sekunder, före Thierry Neuville.
Sébastien Ogier, med sex sergrar i Monte Carlo, trea 9,7 sekunder bakom teamkamraten Evans.

– Känslan i bilen har varit bra och vi gjorde rätt däckval så ett stort tack till teamet för det. Det har varit jättebra hittills, säger Elfyn Evans till
WRC.

Elfyn Evans och Sébastien Ogier som båda är nya i Toyota den här säsongen imponerade även under eftermiddagen. Sexfaldiga världsmästaren Ogier som lämnade Citroën efter en tredjeplats totalt i mästerskapet förra året var snabbast på två av tre sträckor och övertog ledningen på dagens sista sträcka.

Ogier leder, ynka 1,2 sekunder, före Evans inför morgondagens fyra sträckor. Thierry Neuville skuggar och topptrion är samlad inom 6,4 sekunder.  

Topptid av Solberg

Oliver Solberg som kör i Monte Carlo för första gången har fått en mycket stabil och säker start, med fokus på att samla erfarenhet, i VM-rallyt som klassas som ett av de allra tuffaste på kalendern.

Solberg som debuterade i WRC2 i Wales förra året kör säsongspremiären i de franska alperna utanför VM-klassen,  men har redan visat prov på sin snabbhet. På sträcka sex hade 18-årige Solberg från Sverige tredje snabbaste tid av alla bilar i R5-klassen, det trots att han även kom ikapp bilen framför på sträckan.

– Mitt fokus den här veckan är inte alls på fart, men det där är ett uppmuntrande tecken för framtiden, skriver Solberg på sociala medier.

SVT sänder direkt från tre av sträckorna under Monte Carlo-rallyt, först ut sträcka nio på lördag klockan 09:30 i SVT2 och SVT Play.

Så sänder SVT från Monte Carlo-rallyt

Visa

Lördag 25/1:
SVT2/SVT Play  09:30-10.30: Rally Monte Carlo – specialsträcka 9
SVT2/SVT Play 14.00-15.00: Rally Monte Carlo – specialsträcka 11

Söndag 26/1:
SVT Play 12.00-13.30: Rally Monte Carlo – specialsträcka 16, Power Stage
SVT2      13.00-14.30: Rally Monte Carlo – specialsträcka 16, eftersändning
SVT1/SVT Play 17:00-17:55: Rally Monte Carlo – sammandrag från deltävling 1 av 13

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer