Monica Öberg: ”Glad att så många unga tjejer börjat med dragracing Foto: Privat

Tre tjejer snabbast i världen

Uppdaterad
Publicerad

Top Fuel är dragracingens kungaklass. Men just nu regerar drottningarna i sportens tungviktsklass, skriver Top Fuel Australia. Alla de tre stora mästerskapen i världen har tjejer som regerande mästare. Anita Mäkelä, Finland – Europamästare Brittany Force, USA – NHRA-mästare Kelly Bettes, Australien – australiensisk mästare.
– Jätteroligt! säger Monica Öberg som länge var en av Europas bästa förare i klassen och vann EM-serien 1992.

Top Fuel är det mest extrema av alla klasser. 10 000 hästkrafter, nitrometan och farter över 500 km/timmen.

– Även om det är mansdominerad sport har tjejerna lyckats bra under lång tid. Det som gör mig allra mest glad och stolt är att se så många unga tjejer som börjat med sporten. En jättebra uppfostran och de har fina förebilder att se upp till. Förhoppningsvis var jag en av dem, fortsätter Monica.

Piteföraren hade alltid sitt eget motto som passar väl in med succén.

– Kan han så kan jag!

–När du tar på dig hjälmen spelar det ingen roll om du är man eller kvinna. Men jag är priviligerad som inte behöver trimma eller meka med bilen, precis som en del manliga förare. Det hjälper mig att fokusera bättre, säger Anita Mäkelä till SVT.

Australiensiska mästaren Kelly Bettes:

– Det är så häftigt att få vara en del av historien. Det fina med dragracing är att vi tävlar på lika villkor och tjejerna visar styrka. Jag hoppas detta kan inspirera fler tjejer att börja tävla i dragracing, menar Kelly Bettes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer