Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Toyota Gazoo Racing

Tredje raka VM-segern för Kalle Rovanperä

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Rovanperä vann Portugals VM-rally och tog därmed säsongens tredje raka seger.

– Det känns som vi har bra flyt nu. Att starta först här och fajtas om segern var riktigt härligt. Ett stort tack till Jonne (kartläsaren) och teamet. Vi såg många som hade problem och det var tuffa förhållanden men vår bil var perfekt, så alla kan vara väldigt glada, säger Rovanperä till WRC i målet.

21-årige Rovanperä har med dagens seger skaffat sig ett drömläge i förarmästerskapet med en ledning på 46 poäng efter fyra deltävlingar.

– Kalles dominans är otroligt imponerande. Grabben är bara 21 år, startar först i rallyt men vinner ändå. Jag vill påstå att VM-titeln är nära redan nu, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Nio deltävlingar återstår i årets VM-serie och skulle Rovanperä vinna förarmästerskapet i WRC blir han tidernas yngsta rally-världsmästare hittills. Ifjol tog Rovanperä sin första seger i huvudklassen och i år har han nu tagit tre till, lägg där till ytterligare tre pallplatser.

– Han utstrålar ett förvånansvärt lugn och självförtroende. Kalle är extremt snabbt men har ändå kontroll. Förmågan att också anpassa tempot efter läget i rallyt är så imponerande. Så har han precis som Ogier en extra växel när det behövs!, säger expert Kruse.

Kalle Rovanperä vann 2019 mästartiteln i WRC2 Pro och har nu skaffat sig ett drömläge i förarmästerskapet 2022.

Rovanperä övertog ledningen i rallyt från Elfyn Evans under lördags eftermiddagen och finländaren släppte sen inte greppet. Segermarginalen blev tillslut 15,2 sekunder till tvåan Elfyn Evans som med dagens andra plats säkrade säsongens första pallplats.

Topp-duon såg ut att få sällskap på pallen av ytterligare en teamkamrat i Toyota. 29-årige Takamoto Katsuta såg ut att gå mot tredjeplatsen efter en oerhört jämn fajt med Dani Sordo under lördagen och söndagen. Men rutinerade Sordo, som delar WRC-bil med Oliver Solberg i Hyundai, stod för en mäktigt körning på sista sträckan och var 4,3 sekunder snabbare än Katsuta och knep tredjeplatsen.

Gigantiskt försprång i VM-totalen

Rovanperä leder nu VM med hela 46 poäng vilket är ett supergrepp i topp, med tanke på att en seger i ett VM-rally ger 25 poäng.  Thierry Neuville behåller sin andraplats, efter en femteplats i Portugal. Takamoto Katsuta avancerar med sin fjärdeplats tre placeringar i totalen och är nu ny trea med sina 38 poäng.

Stark avslutning av Solberg

Efter att ha tvingats bryta rallyt med en trasig styrarm under lördagen startade Oliver Solberg idag om.

– Vår enda plan idag är att njuta av sträckorna, skrev Solberg på sociala medier innan söndagsstarten.

Solberg och kartläsare Elliott Edmondson avslutade rallyt starkt och var snabbast i sin klass på de två avslutande sträckorna.

Teemu Suninen var på väg mot en ”säker” seger i  WRC2-klassen i Portugal. Finländaren hade ett försprång på över 57 sekunder inför sista sträckan men strax efter start på power stage körde finländaren av. TV-bilderna visade honom parkerad i skogen bredvid sträckan. Oklart vad som orsakat att han kört av, kanske ett tekniskt fel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rossel ny ledare i mästeskapet

Segern istället till Yohan Rossel som även vann senast i Kroatien. Fransmannen övertar därmed ledningen i förarmästerskapet i WRC2 från Andreas Mikkelsen. Norrmannen Mikkelsen tvingades bryta i Portugal efter motorproblem.

– Det är synd om Suninen. En andra plats hade också varit bra men att ta andra segern i år, jag vill verkligen tacka mitt team, säger en smått förvånad Rossel till WRC i målet.

Nästa VM-rally körs om två veckor på Sardinien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.