Felix Rosenqvist Foto: Bildbyrån

Tungt för svenskarna på Indy 500

Uppdaterad
Publicerad

Det såg ut att kunna bli en fin svensk dag på Indianapolis motor speedway när den 103:e upplagan av Indy 500 kördes. Med drygt 130 varv av 200 körda så låg både Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson topp 15, men efter två krascher tappade de båda debutanterna allt.

– Det var ett grymt bra race upp till den punkten, säger Ericsson.

Simon Pagenaud tog hem segern i det 103:e Indy500 på Indianapolis Speedway inför runt 300 000 åskådare.

Efter en gastkramande avslutning där fransmannen och amerikanen Alexander Rossi gjorde upp var Pagenaud den starkaste. Segermarginalen 0,2 sekunder! Japanen Takuma Sato slutade trea.

– En dröm som går i uppfyllelse. Vi gjorde allt rätt i loppet. Tack alla fans, jag delar den här segern med er, säger han i Viasat Motors sändning och torkar bort segermjölken (!) från ansiktet.

Pagenaud, som kör för det anrika Penskestallet, tog sin första seger i klassikern. Men 13:e fullträffen i Indycar. Han stod i pole position och vann genrepet Indianapolis Grand Prix för två veckor sen.

Svenskar med länge i toppen

För svenskarna var det nära att bli två fina insatser. Men två krascher satte stopp för de svenska drömarna. Marcus Ericsson låg på en åttondeplats med 130 varv körda. Men sedan var olyckan framme. Ericsson var på väg in till ett depå-stopp, och fick plötsligt sladd när han redan var inne i depån. Han kraschade då in i muren, och fick stora skador på bilen som var tvungen att repareras.

– Det var ett grymt bra race upp till den punkten. Vi hade en bra bil som vi har haft hela månaden. Det  var första gången på ovalrace. Jag gjorde en miss i depåinfarten när jag pushade lite för hårt och tappade bilen. Riktigt, riktigt tungt, säger Ericsson.

Även Rosenqvist inblandad i krasch

I 177:e varvet kom nästa svenska kalldusch. I en stor krasch med flertalet bilar inblandade så var Felix Rosenqvist en av dem som fick en smäll. Innan kraschen så hade Rosenqvist, som började på plats 29 av 33, klättrat ända upp till 13:e.

Rosenqvist var efter kraschen besviken, och säger att han hade önskat ett bättre resultat för lagets skull.

– Så trist. Det small och jag försökte komma runt men hade ingen chans. Jag såg ingenting. Vi hade en riktigt bra bil idag och var rejält på gång, säger Rosenqvist.

Ericsson hamnade till slut 23:a och Rosenqvist 28:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.