Andreas Bakkerud, till vänster gör upp om VM-silvret med stallägaren Mattias Ekström. Men vad som sen händer med EKS är oklart. Foto: Johan Ejeborg SVT Foto: Johan Ejeborg / SVT

Upplagt för ny svensksuccé i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

VM-titeln är redan bärgad för Johan Kristoffersson. Men om Mattias Ekström får som han vill blir det en svensk dubbel när rallycross-VM summeras i Sydafrika på söndag. Främste utmanare: stallkamraten Andreas Bakkerud.

Precis som förra året kan det bli dubbelt Sverige i topp av av VM-tabellen. Mattias Ekström har just nu en ny silverplats på gång. EKS-föraren är två poäng före stallkamraten Andreas Bakkerud, Norge.

– Ekström tar silverfajten. Han är mest motiverad och har haft en skapligt bra höst, säger Jonas Kruse, expert.

Vad som händer med Ekströms stall EKS efter Sydafrika är ännu oklart. EKS tappade fabriksstödet från Audi vilket signalerar om att helgens VM-deltävling kan vara den sista för det svenska toppteamet.

Revanschsugen Hansen

Förra året var det faktiskt en helsvensk prispall i Kapstaden. Att en revanschsugen Timmy Hansen vill avsluta snyggt i Peugeots sista framträdande i VM är givet. Men Jonas Kruse tror på norsk seger i helgen.

– Det är dags för Petter Solberg nu. Han har kört mycket bil under ledigheten och har uppfyllt sin kvot med ”stolpe ut”, menar Kruse.

Kristoffersson går för elfte segern

Rallycrossens suverän Johan Kristoffersson är hungrig på mer framgång när VM-serien avslutas i Kapstaden, Sydafrika.

– Man är ju aldrig bättre än sitt senaste race så jag ska göra ett så bra resultat som möjligt, säger den dubble världsmästaren till SVT och fortsätter:

– Att komma ner som världsmästare och ha teammästerskapet i hamn ger en skön känsla, helt klart.

Det är spännande tider för Kristoffersson som är nominerad till såväl ”årets manliga idrottare” samt Jerringpriset på Idrottsgalan i januari. Värmlänningen har vunnit hela tio av elva VM-deltävlingar i år och dessutom tagit hem STCC-mästerskapet för andra gången. Ett osannolikt resultat av en av världens just nu hetaste förare alla kategorier.

Svensk ledning i RX2

Allt talar för det även blir svensk seger i instegsklassen RX2. Oliver Eriksson leder med hela 14 poäng tillgodo på belgaren Guillaume De Ridder inför avgörandet.

– Det blir spännande och det gäller att plocka poäng hela tiden. Men jag går för seger även i tävlingen, säger Oliver till SVT.

– Oliver löser det där på bästa sätt. Han har vunnit mästerskap tidigare och gör det igen, säger Kruse.

Rallycross-VM sänds i SVT2 och SVT Play på söndag 13-15.00.

Ställning rallycross-VM

Johan Kristoffersson, Volkswagen 311

Mattias Ekström, Audi , 228

Andreas Bakkerud, Audi 224

Petter Solberg, Volkswagen 221

Sébastien Loeb, Peugeot, 205

Timmy Hansen, Peugeot 177

Niclas Grönholm, Hyundai 142

Kevin Hansen, Peugeot 128

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.