Bubba Wallace vann Nascar-racet i Foto: TT

Wallace historisk Nascar-vinnare – i Michael Jordans bil

Uppdaterad
Publicerad

Bubba Wallace blev den andra svarta föraren att vinna ett Nascar-lopp.

– Det här är för alla barn där ute som vill få en möjlighet att bli bäst på det de vill göra, sade Wallace efter segern

Ingen svart förare hade vunnit ett Nascar-lopp sedan Wendell Scott 1963, en seger han inte tilldelades förrän månader efter loppet körts.

Men när Bubba Wallace på måndagskvällen körde över mållinjen i Talladega, Alabama, var det hans första seger i den amerikanska racingserien.

En gråtande Wallace tillägnade segern sina fans, och barn som har det tufft.

– Det här är för alla barn där ute som vill få en möjlighet att bli bäst på det de vill göra. Du kommer att gå igenom mycket skit. Men du måste hålla dig till din egen väg och inte ta åt dig av allt nonsens, sade Wallace.

Vann i Jordans bil

Wallace rekryterades förra året till basketlegendaren Michael Jordans stall och kör med nummer 23 på bilden för att hedra teamägaren.

Jordan gav sig in i Nascar för att öka sportens mångfald och knöt snabbt till sig seriens ende svara förare, Wallace.

”Jag ser det här som en chans att utbilda en ny publik och öppna flera möjligheter för svarta människor inom racing”, sade Jordan i ett uttalande i september 2020.

Wallace har tidigare skapat rubriker för sitt engagemang mot rasism i USA och inom racingsporten. I juni 2020 hittades vad man trodde var en snara i Wallace garage, bara en vecka efter att Nascar förbjudit sydstatsflaggan under tävlingar efter påtryckningar från just Wallace.

FBI utredde händelsen men kom fram till att snaran var ett rep som använts för att öppna garagedörren och att inget hatbrott låg bakom.

MER FRÅN NASCAR: Våldsam krasch: ”Kunde inte gjort något annorlunda” (26 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.