Wirdheim tillbaka i Sverige – kör STCC Foto: TT Nyhetsbyrån

Wirdheim tillbaka i Sverige – kör STCC

Uppdaterad
Publicerad

Björn Wirdheim har inte tävlat i Sverige på 19 år och det var tolv år sedan han skapade rubriker som testförare för Jaguars F1-satsning. Men nu är han tillbaka på svensk asfalt igen. 36-åringen kommer att köra STCC i legendaren Janne Flash Nilssons nya Saab-team.

Då 2004, pratade hela Motorsverige om Wirdheim.  Han var testförare i Jaguar och såg ut att bli ordinarie Formel 1-förare men ägaren Ford drog sig ur och kontraktet revs. Wirdheim sökte sig till Japan för sin fortsatta karriär. Och där har han framgångsrikt tävlat i Super GT-serien.

Han har under en tid sneglat efter möjligheter att komma tillbaks till Europa och Sverige.  Ifjol vann han den europeiska Le Mans-serien.

2013 hade han en STCC-plats klar men den satsningen föll på ekonomin i DHL-stallet. Men nu har han hittat en lösning som funkar logistiskt, tävlingsmässigt och ekonomiskt.

”Känns jätteroligt”

– Det känns jätteroligt. Jag har haft kontakter med olika personer i  Sverige och STCC en längre tid men det har kanske inte passat med mitt schema och internationella tävlande. Nu dök det upp en möjlighet, det var inte så länge sedan vi började prata om det här mer seriöst  Under de förutsättningarna som de lade fram för min del så kändes det helt rätt att hoppa på det här.

– Och när det gäller Janne, så är han rätt person för han går inte in någonting utan att ha målsättningen att vinna och det är samma målsättning som jag haft under hela min karriär också, att vinna.  Han har dessutom alltid som jag ser det drivit det mest professionella teamet i STCC, säger Wirdheim till SVT Sport.

Det är med en imponerande meritlista i bagaget som Wirdheim kommer hem. En totalseger i Formel 3000, flera segrar i japanska Super-GT-serien och senast ifjol vinst i europeiska Le Mans-serien.

– Jag har ju bara blivit bättre sedan jag körde Formel 1, det ska bli kul att komma tillbaks, skrattar Wirdheim.

”Blir lite bortglömd i Europa”

– Man blir ju lite bortglömd i Europa när man kör i Japan. Standarden är väldigt bra på racingen i Japan så, det är kul att komma tillbaks. Man vet att man har potential att göra ett bra resultat i rätt team.

Wirdheim kommer att fortsätta att  tävla parallellt i  Japan i Super GT  och missar minst två STCC-tävlingar däribland premiären i Skövde 1 maj.Växjö-föraren gör därmed sin Sverige-comeback den 26 maj på Mantorp. Och Wirdheim hoppa kunna utmana direkt men vet att det kommer att bli tufft.

– Man ska inte underskatta STCC-förarna. De har byggt upp en erfarenhet som jag saknar. Jag tror inte att det blir lätt till att börja med men så småningom ska vi säkert vara med och fajtas om segrar. Eftersom jag missar minst två tävlingar kan det bli svårt att utmana om mästerskapet redan i år, säger Wirdheim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.