Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Salinger vann Cykelvasan. Foto: SVT

Sandra Salinger segrare i Cykelvasan 2022

Uppdaterad
Publicerad

Det krävdes en rejäl spurtstrid på upploppet.

Men Sandra Salinger knep segern i Cykelvasan – sin första någonsin.

– Jag var här för att vinna idag, om jag ska vara ärlig. Jag har berättat för mig själv att jag kan vinna det här, säger hon till SVT Sport.

I solskenet längs det drygt nio mil långa Vasaloppsspåret såg det länge ut som att SM-vinnaren Nellie Larsson skulle ta hem segern.

Men på upploppet blev det ruskigt tajt. Larsson, Terese Andersson, Hildegunn Gjertrud Hovdenak och Sandra Salinger var alla del av den lilla klunga som febrilt spurtade mot målgång – men till sist var Salinger starkast och kunde åka över mållinjen i Mora som vinnare.

Vasaloppet i Dalarna

– På upploppsrakan kände jag att jag har det idag, jag har det i benen, säger Salinger.

Då hade hon, som vann loppet för första gången, besegrat inte bara den svenska mästarinnan utan också flerfaldiga Cykelvasan-vinnaren Jennie Stenerhag.

– Det kanske var oväntat för er men jag har verkigen drömt om det här och känt att jag har haft kapaciteten i några år tidigare också, så för mig var de verkligen ett mål att vinna idag och loppet har varit stentufft. Jag har grävt djupt från början till start.

Tvåa blev norska Hildegunn Gjertrud Hovdenak och trea Nellie Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet i Dalarna

Mer i ämnet