Svenska OS-guldmedaljören Jenny Rissveds tilldelas Victoriastipendiatet 2017. Foto: Bildbyrån.

Rissveds får Victoriastipendiet: ”Glad och stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Rissveds vann i fjol första svenska OS-guldet i cykling på 40 år i Rio de Janeiro. I dag belönades hon för framgången med att tilldelas Victoriastipendiatet.

– Jag är oerhört glad och stolt, säger Rissveds via sin manager Johan Elliot till SVT Sport.     

Det var den 20:e augusti i fjol, som 22-åriga Jenny Rissveds överraskade alla på OS och blev den första svenska kvinnliga cyklisten som tog OS-guld. Hon cyklade hem guldet i överlägsen stil trots att hon tre dagar innan starten ramlade och skadade både ena knäet och en armbåge.

Sedan dess har det gått lite tyngre för mountainbikestjärnan. Hon har mått psykiskt dåligt och har dessutom missat de tre senaste tävlingarna i världscupen på grund av två dödsfall under kort tid av äldre familjemedlemmar. Möjligen piggar ytterligare ett pris upp henne lite grann. Hon tilldelades nämligen i vintras priset för årets prestation på Idrottsgalan.

I chock efter dödsfallen

– Det är chocken. Hon har ju inte tidigare förlorat familjemedlemmar och man reagerar olika på det, förklarar Elliot.

Nästa vecka ska Rissveds, som inte varit helt stillastående utan rört lätt på sig, smyga igång med normal träning och ett höghöjdsläger i slutet av juni är planerat. Förhoppningen är en comeback i världscupen i början av juli.

– Men det är snarare min förhoppning för jag har ännu inte hunnnit prata med Jenny om det här, understryker Elliot.

Priset delas ut på kronprinsessan Victorias 40 årsdag

Den här gången handlar det om kronprinsessan Victorias stipendium, som varje år går till en idrottare som utfört en extra meriterande bedrift under året. Rissveds får träffa Victoria och ta emot priset i samband med kronprinsessans födelsedagsfirande, i år 40 år, på Öland den 14 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.