Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Lindgren segrade i Cykelvasan. Foto: SVT

Emil Lindgren segrade i Cykelvasan – trots hot om diskning

Uppdaterad
Publicerad

Emil Lindgren, som vunnit så gott som allt som går att vinna i Sverige, var nära att få ett abrupt slut på sitt segerfirande i Cykelvasan.

Under loppet fick SVT uppgifter från huvuddomaren att Lindgren skulle diskas – men i mål ropades han ut som vinnare.

Den eventuella regelöverträdelsen sades ha gällt att Lindgren lutat sig för mycket fram och haft armbågarna i styret.

Men det blev ingen diskning, utan en andra seger i Cykelvasan för 37-åringen.

Lindgren ryckte rejält efter Mångsbodarna och hade som mest tre minuters marginal till klungan. Ett kostsamt ryck, eftersom att klungan mot slutet av loppet kom ikapp Lindgren. Vid Hökberg hade klungan passerat Lindgren, som kämpade sig tillbaka och de sista 12 kilometerna gjorde allt för att inte låta Viktor Henrysson i ledningen få ett försprang. Kampen visade sig vara mödan värd, för Lindgren lyckades gå om på upploppet.

– Ni förstår inte hur jobbigt det är. Att vinna är en sak, men att göra det på det här sättet är...det ska inte gå, säger en rörd och utpumpad Lindgren i målgången.

– Jag gräver så djupt att det inte går att gräva djupare, säger han, som inte vill kommentera uppgifterna om diskningen.

Tävlingschefen om förvirringen

Tommy Höglund, tävlingschef för Cykelvasan, förklarar efteråt att Lindgren anses ha brutit mot reglerna men att det inte finns något straff för förseelsen.

– I regelverket framgår det att man ska hålla i styret med händerna, och Emil har ibland lagt underarmarna på styret, säger han och fortsätter:

– I landsvägsavsnittet står det vad straffet är, men i mountainbike-reglerna står det inte specifikt vad det är för straff. Därför händer ingenting. Det här är en fråga för regelskrivarna.

Orsaken att man först meddelade att Lindgren diskats var att domarna var säkra på att det rörde sig om en överträdelse, men när man sedan inte kunde hitta den specifika paragrafen om påföljd i mountainbike-bestämmelserna drogs beslutet tillbaks.

Tvåa blev Henrysson och trea norrmannen Martin Röste Omdahl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hela intervjun med Emil Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer