Alexandersson: ”Rätt att skjuta upp VM”

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets trefaldiga VM-guldvinnare, Tove Alexandersson, anser att det var ett självklart beslut att skjuta upp sommarens sprint-VM i Danmark till senare i höst.

– Jag tror att det är väldigt liten chans att genomföra VM vid den tidpunkten, så de måste skjuta upp det, säger Tove Alexandersson till SVT Sport.

Det Internationella orienteringsförbundet gick dock ett steg längre, i och med gårdagens beslut att helt ställa in EM i Estland i augusti, samt världscupfinalen i det starkt coronadrabbade Italien i oktober. Därmed är hela världscupen för 2020 inställd.

– Så som säsongen ser ut är det bara att ställa in världscupen, säger Tove Alexandersson.

Hur känns det för dig?

– Det är såklart tråkigt, det är ju väldigt roligt att tävla. Men just nu är det inte idrotten som är det viktiga, det gäller bara att förhålla sig till situationen och göra det bästa av den.

Bragdguld-vinnaren Tove Alexandersson är känd för att tävla i princip året runt, i orientering, skidorientering eller det hon har ägnat sig åt i vinter, skidalpinism, där den aktiva springer uppför berget och åker skidor utför. Nu är hon i stället hemma i Falun, med obruten motivation eftersom hon älskar att träna och dessutom delar orienteringsvärldens förhoppningar om att VM i Danmark ska kunna avgöras senare i år.

– Nu får jag lägga om planen. Det är stor skillnad på att vara i toppform i början av juli jämfört med senare i höst, så jag får ändra lite på träningen.

Hur ska du ändra?

– Det blir nog en lite lugnare period med mindre löpning för att kunna återhämta kroppen. Jag har ju kört rätt hårt de senaste veckorna för att vara i bra form till juli, och skulle jag fortsätta på det sättet ända fram till i höst så skulle inte kroppen hålla för det.

ARKIV: Bragdguldet till Tove Alexandersson (3 december)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.