Foto: Bildbyrån/Arkiv

EM-guld direkt för Alexandersson: ”Drömstart”

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson var överlägsen och tog hem sprintguldet i stor stil – faktiskt hennes första guld i sprint på EM eller VM och den svenska världsstjärnans tredje individuella EM-guld.

– Jag känner mig i väldigt bra form, säger Tove Alexandersson till SVT Sport.

Inför EM i orientering i Schweiz var Alexandersson favorit till att bli mästerskapets drottning och planen är att ställa upp i sju lopp på lika många dagar.

Och hon visade direkt att det här ska bli hennes mästerskap när hon vann den inledande sprinten.

– Känns helt fantastiskt att äntligen få genomföra en sprintfinal och hålla ihop det hela vägen. Det är verkligen drömstart på veckan, säger Alexandersson.

EM avgörs i södra Schweiz och inleddes med sprintkval och final i den lilla orten Mendrisio, inte långt från Lugano.

Redan till första tidskontrollen efter en kilometers orientering var hon sex sekunder före näst bästa löpare. Sedan byggde hon på det till 24 sekunder vid andra tidskontrollen efter 2,1 kilometer och det blev också segermarginalen när hon sprang i mål efter drygt 15 minuters tävlande.

Foto: Bildbyrån

Karolin Ohlsson var näst bästa svenska på åttonde plats och Lina Strand blev 14:e. Det schweiziska hemmalaget visade en imponerande bredd med fyra damer i topp sju.

I herrtävlingen blev Jonas Leandersson bäste svensk på en nionde plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.