EM-guld till överlägsen Alexandersson

Publicerad

Tove Alexandersson, den regerande EM- och VM-mästaren på långdistans, var idag tillbaka efter fotskadan. Och hon var tillbaka med besked. 25-åringen vann den avslutande långdistansen vid orienterings-EM på ett överlägset sätt med fem minuters marginal till tvåan. – Jättebra mästerskap, jag har verkligen gjort så mycket rätt, säger Alexandersson till SVT Sport.

Tove Alexandersson försvarade EM-titeln i långdistans.

Och hon gjorde det genom att krossa övrigt motstånd när hon sprang fem minuter snabbare än tvåan Nataliia Gamperle från Ryssland.

– Jag har sprungit bra och varit fokuserad hela vägen, säger Alexandersson till SVT Sport.

Utmanande klättring

Alexandersson satte högsta fart direkt och ledde med god marginal redan efter halva sträckan. Långdistansen var en mycket tuff sträcka med kraftig kupering. 680 respektive 910 meters klättring för damerna respektive herrarna.

Sträckan var inte enbart ett uthållighetstest för de tävlande. För att spara på krafterna krävde distansen också att orienterarna valde rätt väg till kontrollerna.

Julia Gross från Schweiz tog brons. Näst bästa svenska blev Karolin Ohlsson på en nionde plats.

Sveriges medaljskörd, i väntan på att herrarnas långdistans ska uppgöras, i orienterings-EM är två guld och tre silver. För herrarna var det inte en lyckad dag. Emil Svensk var bäst på den svenska herrsidan med en elfte placering.

Alexandersson har tagit två guld och ett silver i mästerskapet som avslutas idag.

– När jag står på startlinjen är det bara det som gäller, då spelar det ingen roll vad som hänt innan, säger Alexandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer